NacionalnaPolitikaIzdvojeno

Poznati i ugledni lički liječnik stao uz Miroslava Škoru – tko je Milan Vrkljan?

ČLAN DOMOVINSKOG POKRETA

Jučer je Miroslav Škoro postao predsjednikom stranke Domovinski pokret, a uz njega pojavilo se i jedno ličko lice


Riječ je o Milanu Vrkljanu. Prof. dr. sc. Vrkljan, ugledni je liječnik i izvanredni profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, te uz to nositelj niza odgovornih funkcija poput; predstojnik Zavoda “Mladen Sekso”, KBC “Sestre milosrdnice”, predsjednik Hrvatskog endokrinološkog društva, HLZ, predsjednik Nacionalnog povjerenstva za strategiju liječenja dijabetesa, osnivač i prvi zapovjednik ratnog saniteta 118. brigade HV-a  (kasnije 9. gardijska brigada), osnivač i predsjednik Hrvatskog društva za endokrinološku onkologiju, HLZ, bivši predsjednik Udruge Ličana Vila Velebita i današnji član Upravnog odbora.

Milan Vrkljan rođen je u Gospiću 24. veljače 1960. godine. Nakon završetka medicine 1983. godine, obvezan pripravnički staž odradio je u zagrebačkoj KB Sestre Milosrdnice. 1993. položio je specijalistički ispit iz interne medicine, a tijekom specijalizacije aktivirao se u Centru za kliničku neuroendokrinologiju i bolesti hipofize. Tu je upoznao i svog prvog učitelja, akademika Mladena Seksa po čijem imenu je današnji zavod koji Vrkljan vodi dobio i ime. 2000. godine obranio je doktorsku disertaciju na temu “Multivarijatna analiza prognostičkih faktora u bolesnika s karcinomom štitnjače” na Sveučilištu u Zagrebu pod vodstvom još jednog akademika, Zvonka Kustića.

Vrkljan se istaknuo i svojim lokalpatriotizmom. Bio je predsjednik Udruge Ličana Vila Velebita, ali i urednik i izdavač časopisa udruge Vila Velebita. Dugi niz godina je i član Upravnog odbora Udruge, a često ugosti zagrebačke Ličane u Karlobagu. Ima šestero djece i suprugu Sanelu.

Milan Vrkljan bio je poznat i kao kandidat za ministra zdravstva u vrijeme Ive Sanadera, a sukob s njim stvorio se još iz vremena Ivića Pašalića. Nedavno je Vrkljan imenovan u Upravno vijeće Opće bolnice Gospić.

Uz sve, bio je i dobrovoljac Domovinskog rata 1991. godine i osnivač Ratnog saniteta  na Ličkom ratištu zbog čega je više puta odlikovan od predsjednika Hrvatske Dr. Franje Tuđmana. Ratna iskustva ispričao je u serijalu “Priče o veteranskom uspjehu”

Kakve planove ima Miroslav Škoro za Milana Vrkljana, saznati ćemo u nadolazećim mjesecima, ali jedno je sigurno – Vrkljan je nakon dugo vremena, etablirani i ugledni Ličanin koji zasigurno zaslužuje svoju priliku u visokoj politici Hrvatske.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: YouTube, HTV screenshot

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close