VijestiScena

Poznate “povijesne” činjenice koje nisu istinite

Svi smo u školi učili povijest. Određene informacije su nam zauvijek ostale u pamćenju, no je li baš sve što su nas učili istina?


Povijest je predmet koji se uglavnom “štrebao”, ali od silnih informacija malo smo toga zapamtili. Ipak, neke činjenice su nam zauvijek ostale u pamćenju. Naravno, nije moguće precizno utvrditi istinitost svih povijesnih činjenica, ali dokazano je da su određene konstatacije koje su nas učili neistinite, piše portal x-ica

Donosimo vam nekoliko iskrivljenih povijesnih činjenica:

1. Napoleon Bonaparte

Suprotno onome što smo učili, francuski vojskovođa, državnik i car, poznat po brojnim bitkama te željom za osvajanjem novih teritorija, Napoleon Bonaparte nije bio najniži vladar ikada. Naime, povijest barata činjenicom da je ovaj ratnik bio visok svega 157 cm, ali najnovija istraživanja govore kako je ipak bio znatno viši i to 168 cm.

2. Benjamin Franklin

Američki državnik, filozof, fizičar, ekonomist i pisac, poznat kao izumitelj gromobrana, nije otkrio struju. Struja je već bila poznati fenomen, a on ju je samo dublje proučavao i pokušavao shvatiti kako ona funkcionira.

3. Vincent van Gogh

Nizozemski slikar, grafičar i crtač, Vincent van Gogh, iza sebe je ostavio 850 slika i više od 900 crteža i akvarela. Svima nam je poznat po tome da je sam sebi odsjekao uho. Međutim, ova priča nije istinita. Van Gogh je izgubio samo dio uha i to u uličnoj tučnjavi.

4. Marija Antonija Josipa Ivana Habsburško-Lotarinška

Kraljica Francuske, poznatija kao Marija Antoaneta, odnosno najomraženija kraljica Francuske, u povijesti je ostala zapamćena po svom rasipništvu i skandalima, a svoju vladavinu završila je pod giljotinom. Pripisuje joj se poznata izreka upućena gladnom narodi “ako nemaju kruha neka jedu kolače“, ali to nije njezina izjava, već je to izrekao poznati francuski književnik Jean Jacques Rousseau.

5. Vikinzi

Vikinzi, stanovništvo koje je živjelo u ranom srednjem vijeku na današnjim prostorima Skandinavije, poznati su po neustrašivosti i borbenosti te po pljačkaškim pohodima diljem svijeta. Na sam spomen riječi Viking odmah nam se ukazuje slika bradatih, čupavih faca s kacigama na glavi i prepoznatljivim rogovima. Istina je da su imali kacige, ali bez rogova. Rogovi su nastali samo u filmovima i nemaju veze s pravom istinom o ovom “modnom dodatku”.

Piramide u arhitekturi označavaju poveće građevine oblika geometrijskog tijela piramide. Najpoznatije su one u Egiptu, gdje su se sahranjivali faraoni, a način i tehnologija izrade ovih impozantnih i neobičnih građevina do danas su nepoznanica. Povijest govori kako su na izradi piramida angažirani robovi, koji su u teškim uvjetima radili na ovim građevinama te je u takvim uvjetima smrt graditelja bila svakodnevica. Je li to baš bilo tako? Najnovija istraživanja govore kako su graditelji piramida bili dobro plaćeni za ovaj posao te su imali jako dobre uvjete smještaja i vrhunsku prehranu.

 

Više na x-ica


 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close