Tech

Poznajete li sve trikove na Facebooku?

Facebook je magnet za talentirane inženjere diljem svijeta, pa je razumljivo što nudi jedan od svjetskih najsloženijih i najslojevitijih web-odredišta s mogućnostima za koje mnogi ni ne znaju. Jeste li među njima?


Zlogukim prorocima usprkos, Facebook je još uvijek dominantna društvena mreža na svijetu. To će, reklo bi se, i ostati još dulje vrijeme. Iako se taj poslovni model razvio tako da obuhvati mobitele i druge povezane aplikacije, matično web-odredište još je mnogima omiljeni način konzumiranja dnevne doze društvenih mreža.Facebook je magnet za talentirane inženjere diljem svijeta pa je razumljivo što nudi jedno od svjetskih najsloženijih i najslojevitijih web-odredišta koje se može mjeriti i s brojnim dediciranim softverskim aplikacijama po stupnju personalizacije i drugih alata koji su korisnicima na raspolaganju.

Ima ih toliko da vjerojatno ni ne znate za sve. Nije riječ o aplikacijama vanjskih dobavljača ili dodacima za preglednike, već mogućnostima koje nudi samo web-odredište, a od kojih vas dijeli tek pokoji klik.

 Imate više od jednog poštanskog sandučića

Ako koristite Facebook dulje vrijeme, sva je prilika kako imate pun sandučić nepročitanih poruka kojeg niste ni svjesni. Zove se ‘Other’.

Kako biste ga pregledali, kliknite na ‘messages’ u gornjem lijevom stupcu (ili ikonicu za poruke u meniju pri vrhu). Naći ćete se u svom glavnom e-sandučiću u koji pristižu poruke vaših kontakata. Potražite ‘Inbox’ u gornjem lijevom kutu. Odmah desno pored njega trebao bi biti i ‘Other’.

U taj sandučić stižu sve poruke ljudi s kojima se niste povezali, a ipak vam pišu. Nećete primiti Facebookovu obavijest o tome da su pristigle, pa ako dosad niste primijetili ‘Other’, to baš i nije neko veliko čudo.

Otkrijte koristi li neko vaš profil osim vas
Želite znati je li vam se netko ulogirao u profil bez vaše dozvole? Otvorite stranicu s postavkama. Pod ‘Settings’ pronađite poveznicu ‘Where You’re Logged In’. Kliknite na nju kako bi dobili pregled ulogiranja s desktop računala i mobilnih uređaja. Obično će ponuditi i podatke o lokaciji, pregledniku i uređaju.

Učini li vam se nešto sumnjivim, možete i prekinuti vezu, pojedinu ili sve odjednom. Korisno je i ako ste se zaboravili izlogirati s prijateljevog ili kakvog javno dostupnog računala.

Okrenite Facebook naglavce ili ga natjerajte na gusarski govor
Ovi trikovi, nekadašnja inženjerska uskrsna jaja funkcioniraju i danas. Želite isprobati? Otvorite ‘General Account Settings’, pa ‘Language’ i odaberite opciju koja vam se sviđa: ‘English (Pirate)’ ili ‘English (Upside Down)’.

Napravite popis za praćenje
Ova slabo poznata značajka ustvari je Facebookova inačica slične kakvu znamo na Twitteru (Twitter lists). Stvara organiziranu zbirku objava web-odredišta, tvrtki i pojedinaca koje pratite u jedinstvenfeed (tekuće obavijesti). Mogu biti samo za vaše oči, za uži krug prijatelja ili potpuno javno dostupne.

Kako biste ih posložili po svom ukusu, pronađite ‘Interests’ u stupcu lijevo. Kliknite pa potražite gumb ‘+Add Interests’. Ponudit će vam opcije pretraživanja i praćenja drugih javno dostupnih popisa za praćenje, odnosno ponuditi stvaranje vlastitog popisa.

Pogledajte povijest svoje romanse na Facebooku
Pronaći ćete je na www.facebook.com/us. Ako status vaše veze nije javan, Facebook će vas preusmjeriti na vaš profil. Jer, koga volite više nego sebe?

Šaljite datoteke pomoću chata
Otvorite chat na Facebooku. Potražite ikonicu zupčanika u gornjem desnom kutu. Jedna od opcija koje nudi je ‘Add Files…’. Pomoću nje možete uploadati datoteke izravno s računala. Primatelj treba samo kliknuti na link kako bi ih preuzeo.

Pridodajte javno dostupan sadržaj
Kao i drugi društveni mediji, Facebook omogućava pridodavanje (embed) javno dostupnog sadržaja. Kliknite na padajući meni u gornjem desnom kutu datoteke i kliknite ’embed’ kako biste smjestili kod gdje god vam se svidi.

Koristite tajne emotikone
Uz hrpu onih koje poznajete i redovno koristite, postoji i hrpa manje poznatih. Recimo:

(^^^) = velika bijela psina
:|] = robot
:poop: = govance
<(“) = pingvin

Možete ih koristiti u objavama na zidu, chatovima i komentarima, no neće se uvijek dobro prikazivati na mobitelima. Više emotikona potražite ovdje.

Ne dozvolite Facebooku praćenje svog mobilnog surfanja
Za razliku od većine postavki privatnosti, na Facebooku ne možete isključiti ovu vrstu praćenja u potpunosti. Ali možete surfati anonimno ili koristiti web-odredište vanjskog dobavljača, zahvaljujući Digital Advertising Allianceu. Sjetite se isključiti softver za blokiranje oglasa, slijedite jednostavne upute i pobrinite se da označite kućicu za Facebook.

Počistite News Feed
Gnjavatora, reklama i drugih generatora neželjena sadržaja možete se riješiti razmjerno lako. Pronađite poveznicu ‘News Feed’ u stupcu lijevo. Postavite kursor iznad nje, dok se ne pojavi mala ikonica zupčanika. Kliknite na ‘Edit Preferences’ kad se pojavi. Dobit ćete pregled što ste najčešće pregledavali, a možete odabrati koga ćete pratiti i koga nećete.

Sačuvajte objave za kasnije
Sigurno vam se barem ponekad dogodilo da ste naletjeli na nešto zgodno što je netko od vaših prijatelja podijelio, ali niste imali u tom trenutku vremena za čitanje, a kasnije ste na to zaboravili ili niste tu objavu mogli naći. E, pa za vas je značajka ‘Save for Later’.

Kliknite na strelicu u gornjem desnom kutu bilo kojeg posta. Potom kliknite ‘Save’ na padajućem meniju. Kamo će to Facebook spremiti? Nećete znati dok nešto ne spremite prvi put. Tada će se pojaviti trakica ‘Saved’ na lijevoj strani trake s favoritima.

Doznajte što vam prijatelji rade bez vas
Kad vidite objavu prijatelja na zidu drugog prijatelja, možete vidjeti i pojedinosti o povijesti njihova prijateljstva. Kliknite na strelicu u gornjem desnom kutu tog posta pa odaberite ‘More Options’, pa ‘See friendship’.


Tekst:  tportal

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close