ZnanostVijesti

Povodom Međunarodnog dana planina sastanak o risu u Parku prirode Velebit

Danas se obilježava Međunarodni dan planina. Ovaj datum je proglasila opća skupština UN-a 2003. godine, nakon što je Međunarodna godina planina, koju je UN proglasio 2002. godine, ukazala na potrebu stalnog osvješćivanja golemog značenja planina i održivog razvoja njihova okoliša za očuvanje kvalitetnog života stanovništva.


U suradnji sa LIFE Lynx projektnim timom, Javna ustanova „Park prirode Velebit“ pridružuje se obilježavanju Međunarodnog dana planina kao domaćin održavanju sastanka za Javne ustanove s područja Like i Dalmacije. Cilj sastanka je okupiti zaposlenike Javnih ustanova zainteresirane za aktivnosti LIFE Lynx projekta te predstaviti rezultate istraživanja postignute u protekle dvije godine. Mnogi čuvari prirode i zaposlenici javnih ustanova već su uključeni u ovaj projekt u vidu pomoći na terenu. Sastanak za djelatnike Javnih ustanova održati će se 12.12.2019. godine u Upravi Parka prirode Velebit s početkom u 9 sati.

LIFE Lynx projekt se provodi od 2017. godine i glavni mu je cilj spašavanje dinarske i jugoistočne alpske populacije risa od izumiranja. Održivost populacije prvenstveno se omogućuje dovođenjem 14 jedinki iz Rumunjske i Slovačke u Hrvatsku i Sloveniju. Prve dvije jedinke su već ispuštene tijekom svibnja 2019. godine u Nacionalnom parku Risnjak i u lovištu Loški Potok u Sloveniji, dok se nadolazeće 2020. godine, u Hrvatskoj planira ispustiti još najmanje jedna životinja u Nacionalnom parku Paklenica.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Alojzij Skvarča, LIFE Lynx projekt

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close