Znanost

POVIJESNI DAN HRVATSKE SPELEOLOGIJE Crnopački špiljski sustav kruna je 30-godišnjeg istraživanja

Hrvatski speleolozi ostvarili su spektakularni uspjeh na najjužnijem dijelu Velebita, gdje su rano ujutro u srijedu nakon 15 godina upornih istraživanja spojili dvije velike jame u Crnopački speleološki sustav dulji od 41 km.


U Crnopački sustav koji je u trenutku spoja iznosio 41.299 metara, spojili su jamu Kita Gaćešina koja je duga 37.885 metara i jamu Oaza dugu oko 3414 metara, no ti podaci se stalno povećavaju jer su istraživanja u toku, ističu speleolozi koji su priopćili Hini otkriće.

Spajanje jama u Crnopački sustav veliki je san hrvatskih speleologa, a prema njihovim procjenama, ovo je tek manji dio ukupne duljine svih jama koje se nalaze na Crnopcu, a koje speleolozi očekuju da će jednoga dana spojiti u jedinstven sustav.

Rad speleologa potpuno volonterski

Crnopac se nalazi na jugoistočnom dijelu Velebita u zaštićenom području kojim upravlja Javna ustanova Park prirode Velebit. To se velebitsko bilo nalazi između Gračačkog polja na sjeveru i rijeka Zrmanje i Krupe na jugu. Voda koja je kroz njega otjecala stvorila je mnoštvo podzemnih kanala koji su potom kroz  geološku prošlost urušavani ili zatvarani sedimentima, unutar kojih sada speleolozi nastoje pronaći prolaze.

Sva istraživanja Crnopca, ali i većine drugih područja u Hrvatskoj, speleolozi obavljaju potpuno volonterski, premda se radi o najsloženijim i najopasnijim aktivnostima.

Novom duljinom sustav se nalazi na 92. mjestu na popisu najduljih speleoloških objekata u svijetu, a i dubina mu je povećana na 797 m tako da je to danas i peta jama po dubini u Hrvatskoj. Inače, najdublja jama u Hrvatskoj, Lukina jama – Trojama na Velebitu, duboka je 1431 metra.

Ovo je kruna 30-godišnjeg istraživanja

Današnji dan bit će upisan kao jedan od najspektakularnijih rezultata u povijesti hrvatske speleologije, kaže speleolog Ruđer Novak.

To je najznačajniji spoj dva speleološka objekta ikad dokumentiran u hrvatskoj speleologiji, smatra speleolog Teo Barišić.

Speleološki objekti dulji od 40 kilometara značajni su i u svjetskim razmjerima. Crnopački špiljski sustav (CŠS) nalazi se među top 80 sustava u svijetu, ili među top 30 u Europi, napominje Novak.

Više na  RTL

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Željko Mršić/PIXSELL

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close