Grad ZagrebLifestyle

Potrebe društva sve češće u fokusu uspješnih tvrtki

Tvrtke će ubuduće morati pronaći način kako integrirati društveno odgovorno poslovanje u svoje poslovne modele jer će kupci sve više cijeniti kompanije koje prepoznaju društvene probleme i aktivno doprinose njihovom rješavanju.


Zaključeno je to danas na VERN’u na gostujućem predavanju NJ. E. Diane Helen Madunic, veleposlanice Kraljevine Švedske u Republici Hrvatskoj i VERN’ove diplomantice Tene Pick, koje su na temu „Važnost društveno odgovornog poslovanja i socijalnog poduzetništva – globalna iskustva“, upoznale studente s primjenom društveno odgovornog poslovanja u Švedskoj i tamošnjim kompanijama, od kojih mnoge posluju i u Hrvatskoj te poticanjem ženskog poduzetništva kroz društvene projekte u Dubaiju i Indiji.

Od tvrtki u Švedskoj očekujemo da prate Pravilnik o društveno odgovornom poslovanju koji je usvojen u švedskom parlamentu i da integriraju održivost u svoje temeljno poslovanje. Te se odnosi na sve švedske tvrtke globalno, pa i one koje posluju u Hrvatskoj, njih pedesetak. Švedska od njih također očekuje da analiziraju svoju proizvodnju i lance opskrbe te utvrde rizike održivosti i o tome transparentno izvještavaju, objasnila je postavke društveno odgovornog poslovanja u Švedskoj veleposlanica Madunic, koja je do stupanja na veleposlaničku funkciju obnašala dužnost veleposlanice za područje korporativne društvene odgovornosti u švedskom Ministarstvu vanjskih poslova.

Prema EU direktivi sve tvrtke koje zapošljavaju više od 500 djelatnika moraju podnositi izvješća o aspektima društveno odgovornog poslovanja, dok smo u Švedskoj taj uvjet postavili za sve poslovne organizacije s više od 250 zaposlenika. Prošle godine izvješća je podnijelo više od 1.600 švedskih tvrtki, istaknula je veleposlanica te ilustrirala na koji način društveno odgovorno poslovanje integriraju Scania, IKEA te H&M.

Da će uspješnost poslovanja kompanija u budućnosti sve više ovisiti o prepoznavanju i rješavanju društvenih potreba, istaknula je i VERN’ova diplomantica Tena Pick, stručnjakinja za socijalno poduzetništvo koja je razvijala projekte po Dubaiju, Bliskom Istoku, Karibima i Aziji, a u Indiji je trenutno pokrenula projekt poticanja ženskog poduzetništva ProjectKAL.

Projekti socijalnog poduzetništva imaju sve veći utjecaj na današnje društvo i sve su bolje percipirani, posebno u razvijenim te zemljama u razvoju, budući da se njima može utjecati na pozitivne društvene promjene, pa čak i razbijanje predrasuda, poručila je.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: PR

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close