Scena

Potraga za srcem Sulejmana Veličanstvenog

Sulejman Veličanstveni osim za svoje zemljake važan je lik i u mađarskom Sigetu, koji živi u ritmu arheoloških istraživanja na mjestu gdje je prije 450 godina umro osmanski vojskovođa i pita se hoće li znanstvenici uspjeti potvrditi istinitost legende da je u tom gradu grob koji skriva sultanovo srce.


Nedavna arheološka otkrića u Sigetu ispunila su očekivanja znanstvenika. Oni vjeruju da su iskopali grob najslavnijeg osmanskog sultana, koji je umro u dobi nešto višoj od 70 godina, samo nekoliko sati prije konačnog napada na branitelje Sigeta pod vodstvom Nikole Šubića Zrinskog 7. rujna 1566.

Legenda kaže da je tijelo Sulejmana Veličanstvenog, koji je umro prirodnom smrću u carskom šatoru, prevezeno u Istanbul kako bi tamo bilo pokopano u džamiji Sulejmaniji koju je sam dao podići za života.

Kako je put od Sigeta, ili mađarski Szigetvára, do Carigrada bio dug, sultanovo srce i unutarnji organi navodno su pokopani na mjestu gdje je umro, na sigetskom bojnom polju.

Godine 2012. Turci su počeli financirati istraživanja, a ekipa mađarskog povjesničara Norberta Papa krenula je tragovima Sulejmana kombinirajući najsofisticiraniju tehnološku opremu i povijesne tekstove. Od 2014. mađarska vlada sufinancira iskapanja.

Pročitajte više na znanost.geek.hrČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close