Lifestyle

Potpore za mlade poljoprivrednike: LAG Lika uručila plaketu Gospiću

LAG LIKA i Savjetodavna služba ispostave Gospić održali su 19. listopada 2015. prezentaciju „Financiranje ulaganja kroz Podmjeru 6.1. „Potpora za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima“ iz Programa ruralnog razvoja 2014-2020 ” putem koje poljoprivrednici mogu ostvariti potporu u iznosu od 50.000 eura za djelatnost poljoprivrede. Interes za prezentaciju pokazali su brojni poljoprivrednici koji se već bave ili se tek namjeravaju baviti poljoprivredom.

Kako bi korisnik bio prihvatljiv za ovu mjeru, uvjeti su da je nositelj gospodarstva mladi poljoprivrednik  u dobnoj skupini od 18 od 40 godina, posjeduje odgovarajuće profesionalne vještine i znanja o poljoprivredi i prvi put je postavljen kao nositelj poljoprivrednog gospodarstva te nije nositelj gospodarstva duže od 18 mjeseci.

Mladi Zagrepčani došli na prezentaciju

Prezentaciju je otvorio voditelj LAG-a LIKA, gospodin Tomislav Kovačević, naglasivši važnost pravovremene informiranosti poljoprivrednika za mogućnosti koje se nude iz europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Posebno je istaknuo važnost zanimanja mladih iz našeg kraja  a na današnju prezentaciju stigli su i mladi Zagrepčani, porijeklom Ličani, koji se namjeravaju početi baviti poljoprivredom u Lici.

Prezentiran je i petogodišnji projekt „INTEGRA LIKA 2020“ čiji je glavni cilj brendirati Liku i Hrvatsko Primorje kao globalno prepoznatljivu regiju, ekološki prihvatljivu s bogatom autohtonom gastronomskom ponudom, samoodrživim gospodarstvima i prirodnim ljepotama.

Kako je istaknuo voditelj LAG-a, potrebno nam je zajedništvo u ostvarenju ovog projekta u kojeg mi čvrsto vjerujemo.

Da zajedništvo postoji dokaz je nedavno potpisani Sporazum o partnerstvu kojeg su uz Ličko senjsku i Zadarsku županiju potpisali svi gradovi i općine iz LAG-a LIKA kao i brojne ustanove.

S tim u vezi, na današnjoj prezentaciji voditelj LAG-a LIKA dodijelio je plaketu Gradu Gospiću, koju je u ime gradonačelnika gospodina Petra Krmpotića, preuzeo njegov zamjenik Ivan Biljan. Tom prigodom gospodin Biljan naglasio je važnost dobre suradnje svih dionika a napose poljoprivrednika i dao punu podršku projektu „INTEGRA LIKA 2020“. Kako je istaknuo, Grad Gospić i LAG LIKA ove godine pokreću pilot projekt suradnje OPG-ova i ustanova u nadležnosti Grada, koji će otkupljivati namirnice od lokalnih proizvođača. Na taj način pomoći ćemo u podizanju lokalne proizvodnje i vjerujemo kako će, nakon ovogodišnjeg pilot projekta, interes proizvođača ubuduće biti još veći.


 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close