VijestiZdravlje

Postoje li najbolje godine za trudnoću?

Iako svako razdoblje nosi svoje prednosti i mane, prema riječima Johna Mirowskyja, sociologa na Sveučilištu Teksas, po pitanju biologije najbolje su kasne tinejdžerske ili rane dvadesete. U toj su dobi jajne stanice najsvježije, a reproduktivni sustav je na vrhuncu, piše 24sataŽene u dvadesetima imaju najmanju vjerojatnost razvijanja kroničnih zdravstvenih problema, a najmanji je i rizik od spontanog pobačaja, izvanmaternične trudnoće, mrtvorođene djece i neplodnosti.

Međutim, biološka najbolja dob za rađanje često nije u skladu s društvenom. Obitelji imaju manje članova nego prije, a žene rade puno radno vrijeme. Tako se većina u ranim godinama ne osjeća spremnim za roditeljstvo.

Sociolog Mirowsky ističe kako su trudnoće u ranim dvadesetima najčešće izvan braka i često ometaju obrazovanje.

Najbolja dob za rađanje mogla bi biti dob u kojoj žena ima najveću šansu za rođenje zdravog djeteta. Tako jedno kalifornijsko istraživanje zaključuje da je najbolja dob za prvi porođaj 26 godina jer su tada najmanje šanse za rođenje djeteta s poremećajem.

Drugo istraživanje, u obzir je uzimala stope smrtnosti dojenčadi te se kao najbolja dob za rađanje pokazala 32. godina. Treće istraživanje pokazalo je pak kako je najbolja dob za rađanje, što se tiče dugoročnog zdravlja majke, 31. godina. Pokazalo je to telefonsko istraživanje provedeno na ženama u dobi od 45 do 95 godina.

U prosjeku su žene najmanje patile od postporođajne depresije ako su prvo dijete rodile s 29 godina. Najbolje općenito zdravlje bilo je kod žena koje su prvo dijete rodile s 30 ili 31 godinom. Ako se najbolja dob za rađenje definira u okvirima najduljeg očekivanog životnog vijeka za majku, onda ona iznosi 34 godine.

 

Više na 24sata

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: unsplash

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close