AutomotoVijesti

Postoje li kazne za vozače koji bosi ili u japankama sjedaju za volan?

S ljetnim mjesecima mijenjaju nam se i navike pa iz zimske obuće ulazimo u onu komforniju. Mnogi vozači sjedaju u auto u natikačama, japankama ili bosi čime ugrožavaju svoju sigurnost ili drugih sudionika u prometu.


Jesu li su za takve vozače predviđene sankcije, odnosno novčane kazne? Upit je poslan PU međimurskoj.

Propisom kojim se direktno i posebno uređuje sigurnost u cestovnom prometu (‘lex specialis’), konkretno Zakonom o sigurnosti prometa na cestama zakonodavac nije predvidio sankcije za vozače koji bi bosi, u japankama, natikačama, klompama, cipelama s visokom petom ili nekoj drugoj neadekvatnoj obući, upravljali motornim vozilima.

Svakako preporuka policije je da vozači upravljaju vozilima u primjerenoj obući u kojoj noga ima čvrst oslonac i neće lako skliznuti te time onemogućiti vozača u sigurnom upravljanju vozilom. Upravljanje neadekvatnom obućom potencijalno je rizično, kako za samog vozača, pa tako i za ostale sudionike u cestovnom prometu.

Svaki od sudionika u cestovnom prometu svojim primjerenim ponašanjem, poštivanjem prometne kulture, pojedinačno doprinosi podizanju stanja sigurnosti u cestovnom prometu. Stoga, potrebno je pridržavati se svih propisanih, pa tako i preporučenih uvjeta za sigurnu vožnju, stoji u odgovoru glasnogovornika Radovana Gačala za eMedjimurje.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close