Scena

Poslušajte kako zvuče čudesne “špiljske orgulje”

Ne, nije riječ o zadarskim Morskim orguljama koje su doduše završile na popisu najčudnijih glazbenih instrumenata na svijetu, već o neobičnim orguljama Lelanda W. Sprinklea, inženjera iz Pentagona, koji je tri godine svojega života proveo u špiljama Luray Caverns u Virginiji tražeći stalaktite koji će reproducirati precizne tonove za njegov čudesni instrument.


Budući da je unutrašnjost stalaktita šuplja, Sprinkle ih je upotrijebio kao svirale orgulja i načinio veličanstvene ‘špiljske orgulje’ čije ‘svirale’ reproduciraju ukupno 37 tonova. Batiće koji udaraju u stalaktite povezao je elektroničkim putem sa središnjom konzolom i sviraonikom, a godinama je sam svirao posjetiteljima špilje na ovim jedinstvenim orguljama čiji zvuk mnoge podsjeća na zvuk ksilofona. Zahvaljujući elektronici, ove zasigurno najčudnije orgulje na svijetu danas automatski izvode svoje vapnenačke me­lodije, ali se prema potrebi i dalje odazivaju pritis­cima na bijele i crne tipke.

Poslušajte zvuk ovih neobičnih orgulja koje se protežu na nevjerojatnih 14 tisuća četvornih metara.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: bitno.net

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close