Scena

Posljednja knjiga njemačkog pisca i aktivista Güntera Grassa nosi naslov ‘Vonne Endlichkait’

Književni nobelovac Günter Grass, koji je prije par dana umro u 87. godini života, radio je na novoj knjizi skoro sve do smrti, dok ga bolest nije prinudila na odlazak u bolnicu. Njegov izdavač Gerhard Steidl kaže da je knjiga završena samo nekoliko dana prije Grassove smrti te će biti objavljena ovog ljeta


što će zasigurna biti zahtjevno prevesti na druge jezike s obzirom na to da je riječ o svojevrsnoj igri riječi koja signalizira da se Grass u tekstu odlučio za jedan, kako kaže njegov izdavač, literarni eksperiment.

‘Knjigu smo dovršili doslovno u zadnjem tjednu, spremna je za tisak. Bavili smo se još sitnim detaljima’, rekao je Grassov izdavač Gerhard Steidl koji je još otkrio da je riječ Grassovom pokušaju spajanja proze i poezije. Prvotni je plan bio taj da će sam Grass iz knjige čitati 12. lipnja na otvaranju njegova arhiva u njemačkom gradu Göttingenu, ali će se sada svjetska premijera nobelovčeve posljednje knjige odigrati bez njega.

Grassov arhiv se pak nalazi u centru starog grada Göttingena te je nedavno dovršeno renoviranje zgrade u kojoj se nalazi. Nobelovac je arhivu poklonio i stotine svojih crteža, rukopise i pisama, a sve to zajedno će se ubuduće prezentirati javnosti kako bi se mogao pratiti njegov umjetnički razvoj, društveno djelovanje i cjelokupan književni opus. Izdavač Steidl, koji je s Grassom radio 30 godina, kaže da će piščev arhiv za književne istraživače i komparatiste biti velik izvor materijala za pisanje o Grassu i njegovim knjigama te da tu ima toliko dokumenata da ih se može desetljećima istraživati.

Steild je njemačkim medijima otkrio da je nobelovac Grass bio strastveni ‘stvaratelj knjiga’ te se bavio i prijelomom i dizajnom svojih dijela, kao i da mu je crtanje i slikanje bilo jednako važno kao pisanje. Izdavač Steidl je otkrio i da je Grass svaki radni dan završavao uvijek na isti način – ispijanjem čašice rakije.

Što se ‘Vonne Unendlichkait’ tiče, nema sumnje da će se knjiga dobro prodavati, jer je riječ o djelu koje sadrži posljednje napisane rečenice nobelovca Grassa.


 

Tekst: tportal
Foto:”Günter Grass (1982)” by Antonisse, Marcel / Anefo – Fotocollectie Anefo. Nationaal Archief, Den Haag, nummertoegang 2.24.01.05, bestanddeelnummer 932-1798.. Licensed under CC BY-SA 3.0 nl viaWikimedia Commons.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close