Lifestyle

Poslastica do sada rezervirana za bogataše uskoro i na našim stolovima!

Kad bi se Nutella prodavala po cijeni kvalitetnog kavijara, ta popularna staklenka koja sadrži 400 grama namaza stajala bi desetak tisuća kuna. No sve veća proizvodnja diljem svijeta ukazuje na to da bi poznata delicija u idućih nekoliko godina mogla postati i cjenovno i količinski puno dostupnija nego što je to bila do sada


Usoljena ikra jesetre ne zvuči previše primamljivo dok joj ne nadjenemo njeno puno poznatije i luksuznije ime: kavijar. Delicija kojom će se vrlo rijetki počastiti i ovih dana dugo je bila poznata kao skup i teško dostupan luksuz, no čini se da se stvari mijenjaju i da bi kavijar ubuduće mogao biti puno pristupačniji. Kako cijenom tako i količinama.

Kavijar ima dugu i raznoliku povijest. Ne postoji neki točan izvor iz kojeg bi se moglo odrediti tko je i gdje počeo s praksom soljenja riblje ikre, ali takvi se obroci spominju još u antičkoj Perziji i staroj Grčkoj. Prvi konkretniji recepti za pripremu kavijara potječu iz Italije iz 16. stoljeća. U nešto bližoj povijesti, krajem 19. stoljeća, kavijar je već bio znak luksuza i prestiža, posebno u ruskoj aristokraciji (Rusi su patentirali nešto blaže soljenje što je pogodovalo isticanju okusa kavijara).

Više na tportal.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close