KolumneIntegralne muesli

Poruka za žene!

Jučer sam na ulici ugledala jednog zanimljivog, starog gospodina. Imao je crvenu leptir mašnu oko vrata. Hodao je oslanjajući se na drveni štap dok je u jednoj ruci držao vazu s cvijećem, omotanu u prozirni celofan. Bio je dotjeran, uredan i nasmijan. Iako nikada nisam voljela cvijeće i bukete, pomalo sam zavidjela gospođi koju će ovaj gospodin iznenaditi.

Dan žena. Dan kada se sjetimo dragih prijateljica, majki, sestara, čak i poznanica. Na društvenim smo mrežama ponosne, čestitamo kome stignemo. Fotke s buketima, čokoladama i osmijesima, u opisima snažne poruke upućene svim ženama svijeta. Ako je jučer netko zaboravio koji je dan, internet ga je sigurno podsjetio.

Danas više nije osmi mart. Dan žena je prošao, a s njim i ono raspoloženje koje se osjetilo u zraku. Zašto je tome tako? Praznici i blagdani slave se jednom na godinu, ali žene bi sebe trebale slaviti svaki dan. Trebale bi se ponositi vlastitim postignućima svakoga jutra i rušiti predrasude i barijere koje nas okružuju.

Meni je osobno smetalo što sam kao dijete na satima tjelesnog odgoja za vrijeme ciklusa osjećala nelagodu, strah, čak pomalo sram. Uvijek sam koristila šifre za menstruaciju, bojala sam se na glas izgovoriti što su to „stvari“. To je dio moje prirode, a zbog gadljivih muškaraca to je tabu tema.

Žena koja konobari uglavnom je na lošem glasu. Ona radi i razgovara s muškarcima za šankom. Ona ne valja. Sigurno je kurva. Hostese su isto kurve. Žene u skupoj odjeći su sponzoruše, a one kojima odjeća nije bitan faktor u životu nisu dovoljno zanimljive. Žene koje imaju celulit su ružne i lijene. One koje nisu našminkane ne drže do sebe, a one koje drže do sebe su umišljene. I tako dalje.

Žene tebaju poraditi na samopoštovanju. Sve smo naizgled samouvjerene i sretne, zadovoljne svime što jesmo i što imamo. Iza zatvorenih vrata i tamnih zavjesa to se pomalo izgubi. Iza zatvorenih vrata kreće jedna druga priča gdje sve naše nesigurnosti dolaze na prvo mjesto. Jesmo li komplekse nabile same sebi ili su doista za to krivi muškarci?

Gospodin s crvenom leptir mašnom možda je dao odgovor na to pitanje. Sigurno nije slučajno kupio vazu s cvijećem koje treba njegovati i zalijevati. Njegova gospođa dobiti će poklon oko kojega će se morati brinuti. Pritom će se svakoga dana sjetiti koliko je voljena i posebna, te da je prihvaćena baš takva kakva je.

Volite same sebe! Častite se, sanjarite, gradite, želite, ostvarujte. Budite sretne, ne zbog drugih nego kako bi same sebi bile dobre. Sretan vam bio svaki dan!Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: Pexels

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close