Zdravlje

Među mladima u Hrvatskoj sve popularniji sintetski kanabinoidi koji uništavaju psihu

Europsko istraživanje o pušenju, drogama i alkoholu među učenicima pokazao je kako je čak četvrtina barem jednom u životu probala drogu koje se uzimaju najčešće u dobi između 15 i 24 godine. Porazan je podatak da je Hrvatska iznad europskog prosjeka po konzumiranju novih psihoaktivnih droga, piše slobodnadalmacija.hr


Učenici češće koriste nove psihoaktivne droge u odnosu na već poznate kao što su kokain, ecstasy i LSD, a najviše se konzumira sintetski kanabinoid uličnog imena galaxy, koji može izazvati halucinacije, paranoje, depresiju i anksioznost.

Prošle godine na području Hrvatske zaplijenjene su četiri nove psihoaktivne tvari, dok je 2015. godine evidentirano 20 novih tvari u obliku biljnih mješavina, praha, kristala i tableta. Godinu prije zaplijenjeno ih je 18. Nove droge povezane su s nizom opasnosti zbog njihove brze pojavnosti na tržištu, činjenici da nisu kontrolirane i da imaju farmakološka svojstva i učinke slične poznatim ilegalnim tvarima.

Među novootkrivenim drogama posebnu pozornost plijene sintetski kanabinoidi, spojevi koji oponašaju učinke kanabisa. Nove generacije sintetskih kanabinoida vrlo su potentne i izazivaju brojne zdravstvene probleme koji se očituju u rastućem broju akutnih i fatalnih intoksikacija diljem EU”, saznajemo od Sanje Mikulić, zamjenice ravnatelja Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH.

Više na slobodnadalmacija.hr


 

Komentari

Komentara


Foto: wikimedia commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close