VijestiScena

Ponovno raste interes za strukovna zanimanja – iz škole odmah idu na posao

Ove godine u srednje škole upisano je 1349 učenika više nego lani, a narastao je interes za strukovna zanimanja.


Školovanje za automehaničare, kuhare, zidare ponovno je in – nakon prvog kruga upisa u srednje škole za deficitarna zanimanja odlučilo se oko 650 učenika više. Iz Hrvatske gospodarske komore poručuju da taj pozitivni trend treba i dalje poticati. Razmišljanja učenika koji su upisali strukovne škole donosi RTL Danas.

Matej je srednju školu za automehaničare završio prije dva mjeseca i odmah dobio posao.

Oduvijek sam ovo želio, kao mali sam šarafio s tatom i eto. Lako je naći posao u ovom zanimanju, a ako se ne uspije uvijek se može doma nešto svoje pokrenuti, govori nam automehaničar Matej Despot.

U njegovu srednju strukovnu školu u Velikoj Gorici ove se godine upisalo 40 učenika više. Među 15 zanimanja, u porastu su i automehaničari. Ravnatelj kaže, svi njihovi učenici lako dolaze do posla.

Dva zanimanja pediker i frizer svi rade, konobari i kuhari svi rade. Imamo jako dobar odnos s poduzećima i obrtnicima i znamo koliko učenika gdje imamo. I to 90 posto ostanu ovdje, deset posto možda ode van, naglasio je Stjepan Kos, ravnatelj Srednje strukovne škole Velika Gorica.

Ove godine u srednje škole upisano je 1349 učenika više nego lani, a narastao je interes za strukovna zanimanja. Upisano je čak 76 kuhara više nego lani. Neće nedostajati ni medicinskih sestara i tehničara kojih je 22 više. Popularno među srednjoškolcima je i zanimanje CNC operatera koji je 69 više.

Veći je broj i upisanih zidara, tesara, slastičara, konobara i farmaceutskih tehničara. Iz Hrvatske gospodarske komore poručuju da je veći broj djece upisane u deficitarna zanimanja, pozitivan je trend koji treba nastaviti poticati.

Kad već imamo ovakve trendove idući korak za obrazovnu politiku je da se ta djeca u tim zanimanjim uključuju u svijet rada. Imali bi odmah osigurano radno mjesto, a poslodavac kvalitetnog radnika kojih sada kronično nedostaje, rekao je Božo Pavičin, voditelj Odjela za obrazovanje HGK.

Više na vijesti.rtl.hr.

 


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: Pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close