Turizam

Poniji iz splitskog zoološkog vrta sele u Kuterevo

Svima iz Zoološkog vrta u Splitu nam je žao što odlaze jer smo većinu gledali cijeli njihov životni ciklus, kaže veterinar Miljenko Milanović Litre iz splitskog ZOO-a. Riječ je o sedam ponija, od kojih je najstarija Astra (28). Tu su i njezino šest mjeseci staro ždrijebe Fredi te njegov otac Đordan (19), koji je u Split stigao iz Osijeka. Osim njih troje, iz Splita će put Kutereva otići još četiri “cure” – Monika (17), Šarka (13), Stela (11) i Lili (5).


Kaže kako je bio u Kuterevu kad su otišli medvjedi te da će sigurno otići posjetiti i ponije.

Transport i promjena okoliša za njih će sigurno biti stresni, ali siguran sam da će im tamo biti dobro jer o njima brinu ljubitelji životinja koji se zaista trude i vrijedno rade – kaže Milanović dodajući kako poniji svakodnevno jedu sijeno, dok tri puta na tjedan dobivaju žitarice te mrkvu, jabuke i kupus. Osim kvalitetne prehrane važno je, kaže, da imaju dobru štalu, odnosno sklonište. Inače, početkom ove godine iz ZOO-a su otišle i mošusne patke, i to u etno eko selo Radošić.

Na splitskom Marjanu ostali su još magarci, njih šest, 10 ovaca i tri kamerunske koze. One će vjerojatno tu ostati kad se ZOO preuredi u centar domaćih životinja. Najviše pažnje tijekom preseljenja životinja iz ZOO-a, koji je zatvoren nakon 89 godina postojanja, privuklo je preseljenje medvjeda, i to također u utočište u Kuterevo. Medvjed Viktor star 18 godina i 32-godišnja medvjedica Mirna u Kuterevo su se “doselili” u travnju prošle godine. Upravo su premalene nastambe bile jedan od razloga preseljenja životinja koje su među brojnim turistima u Splitu izazivale gnjev i sažaljenje. Tako je ZOO na Marjanu proglašen jednim od tri najgora na svijetu.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: 24sata.hr | Foto: wikimedia commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close