Kućni ljubimciVijesti

Pomozimo im: Par kapi vode može spasiti neke životinjice po ovim vrućinama

Ovih dana, kada temperatura zraka doseže jedva podnošljive visine, udruge za zaštitu životinja apliraju na građane da na javnim površinama u teškim zdjelama ostave vodu za nezbrinute ili divlje životinjice.


Ta malena stvorenja jedva preživljavaju ovakve vrućine, a ambulante su pune ljubimaca i nezbrinutih pasa i mačaka koje su doživjele neku vrstu toplotnih udara. U Zagrebu je primjerice krajem srpnja primijećen veći broj uginulih ptica, što je posljedica visokih temperatura.

Veterinar Nenad Kravaršćan iz Virovitice je rekao kako je jedan ljubimac u prošlom toplinskom valu kod njega proveo tri dana oporavljajući se od visokih temperatura.

Najvažnije je da životinje uvijek imaju pristup velikoj količini hladne vode. Ljubimci ne bi smjeli biti zavezani na lancu pogotovo ako je taj prostor bez hlada i na golom suncu.”

Naglašava kako je važno da životinje budu site, ali da im se ne treba davati previše hrane. Istaknuo je kako je važno i da se hrana koju ne pojedu baci jer se na ovim vrućinama mogu razviti bakterije koje im mogu ozbiljno naštetiti.

Na pitanje što napraviti kada vidite na ulici dehidriranu životinju, odgovara:

Najbolje bi bilo ponuditi im vode i odvesti ih veterinaru ili zvati obližnje sklonište za napuštene životinje. Postoji samo jedan problem. Životinje obično ne uzimaju hranu i vodu od nepoznatih ljudi, jedino ako su jako žedne odnosno gladne.”

Virovitički veterinar Oliver Rajković kaže kako se životinje ne smije poticati na nikakvu dodatnu fizičku aktivnost:

“Treba izbjegavati dugoročnu izloženost suncu, omogućiti im boravak u rashlađenom prostoru (klimatizirana prostorija ili podrum). U urbanim sredinama životinje ne šetati po asfaltu koji može biti ekstremno topao te uzrokovati opekline po mekušima.”

Udruge pozivaju i da se u težim (da se ne prevrnu) posudama životinjama ostavlja voda, međutim, u nekim mjestima u Hrvatskoj zbog toga biste mogli biti kažnjeni. U Osijeku recimo s 200 kuna!

Odluka o komunalnom redu Grada Osijeka u članku 88. naime kaže:

Na površine javne namjene nije dozvoljeno ostavljati bilo kakvu vrstu otpada ili na druge načine onečišćivati iste, a osobito se zabranjuje ostavljanje posuda za hranu te hranjenje životinja.”

U članku 137 piše: “Novčanom kaznom u iznosu od 200,00 kn kaznit će se fizička osoba ako ostavlja posude za hranu i vodu ili hrani životinje (članak 88. točka 9.).”

No, ako i vaš grad ima ovakvu odredbu, nemojte se bojati ostaviti vodu za napuštene životinjice, ježeve ili ptičice jer Koraljka Petrinović iz Udruge Prijatelji životinja kaže kako takve odluke ne vrijede.

“Zakon o zaštiti životinja je iznad gradskih i općinskih odluka, a u njemu se brani uskraćivanje hrane i vode životinjama. Odluke lokalnih zajednica mogu regulirati način, no ne mogu braniti građanima da ostavljaju vodu životinjama.”

Apeliraju na građane da ostave vodu jer “malo vode u zdjelici pomoći će i mnogim pticama pa i životinjama koje nećemo ni primijetiti da su došle po svojih par kapi spasa.”

Više na RTL.hr.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close