Kako pomoći osobi koja je do doživjela toplinski udar?

Tena Brnad

Naglo povišenje tjelesne temperature zbog iznimno toplog vremena, bez mogućnosti da se tijelo prirodno rashladi znojenjem, uzrokuje – toplinski udar. Naziva se još i omarica i vrlo je sličan sunčanici, no nije posljedica izravnog izlaganja suncu. Najčešće se javlja kad je vlaga u zraku vrlo visoka, piše 24sata.hr


 

Tad se smanjuje brzina isparavanja kapljica znoja s kože, pa se samim time smanjuje i rashlađivanje tijela. Dakle, što je veća vlaga, osjećaj topline je veći i na nižim temperaturama. Stanja koja prethode udaru su toplinski grčevi i iscrpljenost, grčevi u mišićima, opća slabost, vrtoglavica te nagon na povraćanje.

Toplinski udar je za život opasno stanje. Simptomi su tjelesna temperatura i do 40 Celzijevih stupnjeva, topla i suha koža, jaka glavobolja, poremećaj svijesti, ubrzan rad srca i ubrzano disanje”, ističe dr. Tanja Pekez Pavliško.

Dob i eventualne zdravstvene tegobe utječu na to kad i kod koga će doći do toplinskog udara.

Djeca i starci su posebno osjetljivi, a poslije njih najugroženiji su svi kronični bolesnici ako ne uzimaju redovito terapiju i izlažu se nepotrebno povišenim temperaturama. Stariji su ugroženiji jer slabije osjećaju žeđ i ne uzimaju dovoljno tekućine. I vrhunski sportaši, ali i rekreativci, ako su dovoljno dugo izloženi naporima na visokim temperaturama, mogu imati tegobe, od grčeva do gubitka svijesti”, govori dr. Pekez Pavlišk

Ako je netko žrtva toplinskog udara, prema mogućnosti treba ga smjestiti u klimatiziran prostor te skinuti višak odjeće. Ako je moguće, tuširati ga mlakom vodom, ako nije, stavljati obloge od mlake vode.

“Važno mu je odmah davati tekućinu. Dobro bi bilo konzultirati liječnika ili hitnu službu. Ako je bez svijesti, čovjeka treba staviti u bočni položaj i odmah zvati hitnu službu te raditi prema njihovim uputama”,  zaključuje Pekez Pavliško.

Više na 24sata.hr

Pogledajte spektakularan video kanjona rijeke Like!


Foto: pixabay

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u