NovacIzdvojeno

POMOĆ GRAĐANIMA Smanjuju se cijene plina i struje, kao i PDV na hranu, uloške, ulaznice za kulturu i sport…

Premijer Andrej Plenković predstavlja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata.


Uz predsjednika Vlade su potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović te ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Paket mjera za energetiku, koji je izradilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, težak je više od milijardu kuna.

Premijer je uvodno kazao da je globalni porast cijena energenata izazvao val poskupljenja u Europi.

Cijena plina u Europi raste iz nekoliko razloga. Ovo su četiri točke koje su relevantne – prvo zbog veće potražnje nakon covid-krize i spremnosti nabavi plina po većoj cijeni u državama Azije, drugi je razlog Rusija koja je najveći dobavljač i ima smanjenu proizvodnju, Norveška ne može povećati proizvodnju, u Europi dolazi do veće potražnje uslijed oporavka i hladnijih zima. 43 posto europskog plina dolazi iz Rusije, 23 posto iz Norveške, 11 posto iz Alžira, putem terminala LNG u EU dolazi 20 posto plina iz Katara i SAD-a, dio dolazi iz Azerbejdžana, dio iz Libije. Europa uvozi 61 posto ukupnih energetskih potreba i 90 posto plina koji čini 21 posto energetske potrošnje”, kazao je premijer.

“Opskrba plina ide 77 posto plinovodima, 23 posto brodovima kroz LNG terminal”, kazao je premijer.

Premijer je kazao da je prosječna cijena plina za kućanstva u EU je 120 mW/h, 2.8 puta veća nego u Hrvatskoj. U Hrvatskoj smo imali sustav u kojem su cijene regulirane godinu dana.

“Da Vlada ne donosi ovaj paket mjera i da nema ove intervencije, od 1. travnja računi za struju bi poskupili 23 posto, a za plin 79 posto”, kazao je premijer.

Vladin paket, kazao je premijer, vrijedan je 4,8 milijardi kuna te se odnosi na kućanstva, poduzeća i poljoprivrednike.

“Univerzalan je jer je usmjeren svim korisnicima. Ublažavamo rast cijena električne energije“, kazao je premijer te dodao da će HEP podnijeti dio tereta.

Kazao je da će nakon paketa električna energija umjesto 23 posto rasti za 9,6 posto, a plin umjesto 79 posto rast će najviše do 20 posto.

Prosječan godišnji račun za struju za kućanstvo je 3400 kuna. Da ništa ne napravimo ta cijena bi narasla za 782 kune na 4182 kune prosjeka u godini dana, a s našim mjerama narast će za 325 kuna”, kazao je premijer.

Kazao je i da su mjerama uštedjeli građanima 457 kuna.

Ograničenjem porasta naknada za električnu energiju, prije svega se to odnosi na HEP, rasteretit će se kućanstva za 460 milijuna kuna, toliko manje za HEP”, kazao je premijer.

Kazao je i da PDV na plin se spušta na 5 posto.

Premijer je kazao da se potpore građanima odnose na sva kućanstva koja koriste plin, a iznos potpore je po računu 10 lipa po kilovatsatu te da je to oko 20 posto projicirane cijene od 66 eura po megavat satu.

“Iznos popusta iskazuje se na računu posebnom stavkom. Opskrbljivači zahtjev za nadoknadu za popust šalju Ministarstvu gospodarstva koji to podmiruje svaki mjesec od travnja 2022. do ožujka 2023. Trošak mjere je 600 milijuna kuna, a financiranje će se osigurati prodajom emisija jedinica stakleničkih plinova na dražbi, trgovanjem ETS-om”, kazao je premijer.

Govorio je i o potpori za mikro, male i srednje poduzetnike s prosječnom godišnjom potrošnjom do 10 gigavatsati.

Iznos potpore je 15 lipa po kilovat satu, to je oko 22 posto projicirane cijene od 89 eura po megavat satu. Ostvaruje se vaučerom na iznos potpore male vrijednosti. Poduzetnici će se prijavljivati za potporu kroz aplikaciju HAMAG BICRO koja donosi odluku o potpori, a vaučer je procijenjen na osnovi pojedinačne referentne godišnje potrošnje”, kazao je premijer.

Premijer je govorio i o poreznom rasterećenju. PDV na plin i toplinsku energiju se trajno smanjuje s 25 na 13 posto. Kazao je i da se PDV na plin smanjuje s 25 na 5 posto od 1. travnja 2022. do 31. ožujka 2023. PDV na briket, ogrjevno drvo, spušta se s 25 posto na 13 posto.

PDV na hranu od 13 posto, koja postoji na svježe meso, ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti, dječju hranu, troškove u poljoprivredi spušta se s 13 na 5 posto.

Kazao je i da se PDV na maslac i margarin smanjuje s 25 posto smanjuje na 5 posto. PDV na higijenske uloške i tampone smanjuje se s 25 na 13 posto, kao i ulaznice za kulturu i sport.

Premijer je govorio o socijalnim naknadama za najugroženije.

Socijalne naknade za ugrožene kupce energenata, kao što smo rekli postoji trenutno sustav gdje dio najugroženijih građana dobiva vaučer od 200 kuna za troškove struje. Riječ je o naknadama koje se odnose na korisnike zajamčene minimalne naknade, to je 51 tisuća osoba, tu smo naknadu podigli s 800 na 1000 kuna. Korisnici osobne invalidnine i njihovi članovi kućanstava, riječ je o 40 tisuća osoba, kad je počeo naš mandat naknada je bila 1250 kuna, podignuli smo je na 1500 kuna, a u zadnjem paketu reforme socijalnog sustava naknadu smo podignuli za 1750 kuna“, kazao je premijer.

Uz postojeći vaučer za struju uvodi se i vaučer za plin, a mjesečni iznos naknade podiže se s 200 na 400 kuna. Ako netko od sugrađana u toj kategoriji dobije računa za struju i plin koji skupa iznosi 370 kuna, taj vaučer će se iskoristiti u iznosu od 370 kuna. Ako im je račun 410 kuna, 400 kuna je subvencija, platit će 10 kuna”, kazao je premijer.

Pruža se i mjesečna naknada za pružatelje socijalnih usluga, kazao je. Cilja se na pravne osobe, njih je 1100, u okviru kojih se skrbi za 40 tisuća korisnika, a oni će dobiti mjesečnu naknadu od 1000 do 4000 kuna. Riječ je o pružateljima usluga smještaja organiziranog stanovanja i boravka.

Naknada će, kazao je premijer, biti dostupna udomiteljskim obiteljima. mjesečna naknada od 400 kuna bit će dostupna za 2570 udomiteljskih obitelji i 4000 korisnika.

Govoreći o umirovljenicima, premijer je kazao da će oni dobiti jednokratnu naknadu.

Umirovljenici koji imaju mirovinu do 1500 kuna dobit će naknadu od 1200 kuna, oni koji primaju od 1500 do 2000 kuna dobivat će naknadu od 900 kuna, oni koji primaju od 2000 do 3000 kuna dobivat će naknadu od 600 kuna i oni koji primaju od 3000 do 4000 kuna naknadu od 400 kuna.

Premijer je kazao da je Vladin paket mjera sveobuhvatan te da značajno ublažava rast cijena plina, struje, hrane i drugih potrepština.

Paket je univerzalan i solidaran, a posebno je usmjeren na najugroženije skupine stanovništva“, kazao je.

Više na https://www.rtl.hr/vijesti-hr/novosti/hrvatska/4193538/uzivo-vlada-predstavlja-paket-mjera-za-ublazavanje-rasta-cijena-energenata/


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara


Foto: RTLscreenshot

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close