Zdravlje

Pomaže li spavanje pri zaboravljanju loših događaja?

Znanstvenici tvrde da je puno bolje suzdržavati se od spavanja nego zaspati pod svaku cijenu, da bi se spriječilo prisjećanje na traumatični događaj koji smo preživjeli.


Stručnjaci sa Oxfordskog sveučilišta kažu da nam spavanje pomaže da sortiramo i pohranimo sjećanja, ali u slučaju lošeg događaja mi se ne želimo sjećati.

Ovo saznanje moglo bi pomoći liječnicima koji uobičajeno prepisuju tablete za spavanje onima koji se bore kako se nositi s mučnom životnom epizodom.

Sudionicima istraživanja pokazan je film sa puno emocionalno traumatičnih scena prije nego što su jednu grupu spriječavali da spava, a drugoj dozvolili normalan san kod kuće.

Tablete za spavanje su loše rješenje

Grupa koja je bila lišena sna puno se manje prisjećala filma za razliku od onih koji su spavali normalno. Zna se da san pomaže sjećanju uključujući i emocionalna sjećanja. Ali očito postoje situacije kojih se bolje ne sjećati.

Teško je provesti točnija istraživanja jer se prava životna trauma ne može načiniti u laboratoriju. Povrati sjećanja, flashbacks, još uvijek se ne mogu dobro objasniti.

Da bi se ljudima osigurala bolja skrb nakon traumatičnog događaja, potrebno je ustanoviti kako međusobno djeluju san i trauma. Uobičajeno je da se ljudma tada daju tablete za spavanje mada se već zna da je to za neke ljude krivi pristup.

Odvojena studija sa University of Michigan pokazala je da drijemanje na poslu pomaže efikasnijem rješavanju problema. Autori studije sugeriraju da bi u urede trebalo smjestiti ležaje da bi se osoblje moglo odmoriti.

Kontrola emocija

Znanstvenici su istraživali kako kratak san djeluje na kontrolu emocija, u studiji rađenoj na osobama od 18 do 50 godina. Oni kojima je omogućen 60 minutni odmor proveli su puno više vremena fokusirani na problem nego oni koji koji nisu odrijemali. Oni koji su odrijemali manje su impulsivno reagirali.

U kombinaciji s prijašnjim studijama koje pokazuje negativne posljedice nedostatka sna, rezultati pokazuju da ostati budan dulje vremena ometa ljude u kontroliranju negativnih emocionalnih reakcija.

Jennifer Goldschmied, vodeća autorica studije, dodaje da drijemanje može biti korisno za osobe za koje je potrebno da ostanu budne dulje vremena povećavajući im sposobnost rješavanja zahtjevne zadaće.


Tekst: telegram.hr

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close