AutomotoLičko-senjska županija

Policijska uprava ličko-senjska obilježila Svjetski dan borbe protiv alkoholizma

Povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv alkoholizma koji se obilježava 1. travnja, danas je u Gospiću u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i  Kluba liječenih alkoholičara u suradnji s Policijskom upravom ličko-senjskom organiziran informativno-promotivni punkt


Građani su se mogli informirati o načinima prevencije alkoholizma, o dostupnim oblicima liječenja i rehabilitaciji, te su građanima dijeljeni promotivni materijali i voće.

Također su imali priliku isprobati i tzv. »pijane naočale« koje su izrađene da simuliraju učinak alkohola na organizam. Time su građani  gledanjem kroz naočale koje prikazuju najmanju koncentraciju alkohola u krvi (0,4 – 0,6‰) imali osjećaj promjene percepcije dubinske udaljenosti i smanjenje perifernog vida, a gledanjem kroz naočale koje prikazuju koncentraciju u rasponu od 0,6 do 2,5‰,  mogli su osjetiti usporeno vrijeme reakcije i vizualnu konfuziju.

Ovakvim preventivnim aktivnostima nastoji se pridonijeti vidljivosti i jačanju javne svijesti o značaju i raširenosti ovog problema. Cilj je osvijestiti građane o štetnosti konzumacije alkohola i stvaranju ovisnosti koja u krajnosti ne predstavlja samo veliki problem pojedinca ili njegove obitelji već cjelokupne zajednice.

Na području Policijske uprave ličko-senjske u prva tri mjeseca 2022. godine u prometnim nesrećama učestvovala su 323 sudionika, s tim da se alkohol kao posebno stanje pojavljuje kod njih 16 ili 4,95 %. U prometnim nesrećama u 2021. godini  učestvovalo je  2385 sudionika, s time da se alkohol kao posebno stanje pojavljuje  kod njih 115 ili 4,82 % (2017.g. – 6,66 %; 2018.g. – 4,53 %, 2019.g. – 5,79 %; 2020.g. – 5,76 %), dok je opojna droga bila prisutna kao posebno stanje kod 7 sudionika ili 0,29 % (2017.g. – 0,08 %; 2018.g. – 0,08 %; 2019.g. – 0,00 %; 2020.g. – 0,00 %).


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: PU ličko-senjska

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close