Policija u novim akcijama nakon povećanja broja stradalih

LIKACLUB

Nakon višegodišnjeg pozitivnog trenda zagrebačka policija zabilježila je povećanje broja stradalih na cestama – dok je u isto vrijeme lani u prometnim nesrećama poginulo šest osoba ove je godine zabilježeno čak 15 smrtnih slučajeva pa policija najavljuje akcije kako bi se povećala sigurnost u prometu


Od ukupno 15 poginulih u 12 nesreća, od početka godine do 15. travnja, čak je osmero pješaka od kojih je za četvero bio koban automobil, za troje teretno vozilo, a za jednoga moped.

Poginulo je i pet vozača, četiri vozača automobila i jedan motocikla te dvoje putnika u automobilima.

U Gradu Zagrebu poginuo je jedan vozač i četiri pješaka, dok je u Zagrebačkoj županiji poginulo 10 osoba – četiri vozača, dva putnika i četiri pješaka.

Povećan broj smrtno stradalih, osim u Zagrebu, zabilježen je na područjima Ivanić Grada, Jastrebarskog i Samobora.

 Prema broju prometnih nesreća u prva tri mjeseca 2016. najugroženije prometnice na području zagrebačke policije su Slavonska avenija (41 nesreća s 23 ozlijeđenih), Ulica kneza Branimira (35 nesreća s 14 ozlijeđenih) i Zagrebačka avenija na kojoj su se dogodile 32 nesreće sa 17 ozlijeđenih.

Najugroženija raskrižja su Avenija Dubrovnik – Rotor Remetinec i Slavonska avenija – Ulica Hrvatske bratske zajednice u Zagrebu te križanje Zagrebačke i Bistričke ulice u Sesvetama.

U policiji kažu da je gotovo u svim nesrećama sa smrtno stradalim osobama uzrok nepropisna i neprilagođena brzina uz koje se nerijetko veže i vožnja s nedopuštenom koncentracijom alkohola u krvi.

‘S obzirom na veliki udio stradalih pješaka, slobodni smo istaknuti da su najčešće greške vozača zbog kojih stradavaju pješaci – neprilagođena ili nepropisna brzina kretanja vozila, dok su najčešće greške pješaka – nepropisan prijelaz preko kolnika i to nekorištenjem pješačkog prijelaza ili pješačkog pothodnika i prelaženjem na crveno svjetlo za pješake’, izvijestila je policija na svojoj internetskoj stranici.

Najavili su i da će zbog toga u narednom razdoblju poduzimati ‘intenzivne mjere s ciljem povećanja sigurnosti u cestovnom prometu’.

‘Mjere ćemo usmjeriti na smanjenje broja prekršaja koji najčešće dovode do prometnih nesreća s najtežim posljedicama, odnosno na prekršaje vezane za brzinu i alkohol te prekršaje vezane uz stradavanje pješaka’, kažu u policiji.

Pogledajte spektakularan video kanjona rijeke Like!


Izvor: tportal | Foto: wikimedia

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u