TechPolitika

Pokrenut je PARLAMETAR – pratite rad zastupnika u Saboru online

Što radi svaki saborski zastupnik, kako glasuje, čime se bave saborski klubovi…sve su to stvari koje zanimaju javnost, a do kojih se ponekad treba probijati kroz šumu informacija i dokumenata na saborskim web stranicama. No, čini se da će pronalaženje takvih informacija ubuduće biti znatno jednostavnije, javlja 24sata


Parlametar.hr od danas je mjesto na kojem se ljudi mogu jednostavnoinformirati o radu Hrvatskog sabora. Riječ je o web alatu koji uz pomoć analize glasanja i transkripata zastupničkih govora u Hrvatskom saboru olakšava praćenje rada svakog zastupnika ili zastupnice, saborskog kluba i cijelog Sabora, a lansirali su ga GONG i slovenski Danas je nov dan.

Stranica je razvijena s namjerom da se proces donošenja odluka u Hrvatskom saboru učini što transparentnijim, kako bi javnost – novinari, istraživači, znanstvenici, programeri,  političari, ali prije svega građani, imali bolji uvid kako se donose odluke u njihovo ime.

Svi podaci koji se koriste na Parlametru preuzimaju se sa stranica Hrvatskog sabora i Informacijsko-dokumentacijske službe Hrvatskog sabora.

Ambicija je nastaviti s neprekidnim razvojem novih funkcionalnosti, no one ovise o podacima koje će Sabor otvoriti, poput glasanja na saborskim tijelima. Parlametar je tražio da zastupnice i zastupnici potvrde svoje profile na društvenim mrežama, a u tijeku je i akcija prikupljanja individualnih e-mail adresa na koje bi im se ljudi mogli izravno obratiti.

Parlametar koristi jedan rod kao univerzalan za sve riječi koje imaju rodno značenje, u ovom slučaju ženski.

Stranica je razvijena  uz financijsku podršku National Endowment for Democracy, a može se pratiti i putem profila na FacebookuInstagramu i Twitteru.

 

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Wikimedia Commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close