Scena

Pogledajte prvu izvedbu uživo jednog od najvećih hitova svih vremena

Ponekad čovjek može svjedočiti stvaranju povijesti pred svojim očima, a da toga uopće nije svjestan. Upravo se to dogodilo ljudima koji su svjedočili prvoj izvedbi legendarnog Nirvaninog hita Smells Like Teen Spirit. Pogledajte kako je to izgledalo.


Nirvana i umjetničko/kulturni pokret grundge obilježili su prvu polovicu devedesetih. Od, naravno, glazbe, do dizajna, mode i filozofije tadašnje mladosti, sve je bilo u znaku grundgea. Bio je to možda i posljednji alternativni glazbeni pravac koji je razbucao kulturni mainstream.

Lučonoša tog pokreta bila je Nirvana, tročlani bend is Seattlea koji je nevjerojatnom brzinom zapalio scenu, a onda, nažalost, i sam izgorio. Njihov nedvojbeno najveći hit, Smells Like Teen Spirit postao je vječni evergreen, koji bi zasigurno ušao na soundtrack čovječanstva, da takvo nešto postoji.

Možete li samo zamisliti, kakvo neočekivano svjedočanstvo povijesti pop kulture imaju oni, koji su gledali prvu živu izvedbu ovog hita. Posjetitelji omanjeg kluba, koji su 1991. došli vidjeti nastup Nirvana, tada ni približno poznatog benda, koji je iza sebe imao jedan album, Bleach, koji je bio dobro prihvaćen među lokalnom alternativnom publikom, ali nije ni primirisao mainstreamu, po prvi su puta mogli čuti pjesmu koja je obilježila generaciju.

Naravno, toga nisu bili svjesni, tako da su rečenicu “This is a song called Smells Like Teen Spirit” dočekali uzvicima “Freebird”. Inače, pjesma “Free bird” hit je benda Lynyrd Skynyrd, a deranje “Free bird” prije izvedbe neke pjesme američki je pandan vikanja “Sviraj Majke” prije nastupa bilokojeg i kakvog benda kod nas. Uvijek se nađe jedan.

Pogledajte kako je sve izgledalo:


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara


Izvor: srednja.hr | Foto: screenshot

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close