Lifestyle

Pogledajte kako izgledaju suze po mikroskopom

Za ljudske suze se s punim pravom može reći kako su jedan od elemenata koji nas definiraju kao ljudska bića.


Opjevane u mnogobrojnim pjesmama, suze su bile i ostale vanjski znak najdubljih ljudskih osjećaja, bilo da je riječ o tuzi, bilo o sreći. No, da se u suzama krije ljepota i na mikroskopskom nivou, pokazao nam je nizozemski fotograf Maurice Mikkers, snimivši niz mikroskopskih snimki kristaliziranih suza.

Zahvaljujući znanstvenom iskustvu na polju medicine, Mikkers je u projekt pod nazivom The Imaginarium of Tears, ušao prvenstveno zbog znanstvene znatiželje, kako bi utvrdio postoje li razlike u izgledu i sastavu suza s obzirom na razlog njihovog nastanka.

„Znanost kaže kako svaka suza ima različitu viskoznost i sastav. Sve suze sadrže cijeli niz organskih tvari, kao što su ulja, antitijela i enzimi rastvoreni u slanoj vodi“, objasnio je Mikkers na Mediumu. Osim toga, valja spomenuti kako postoje tri osnovna tipa suza, gdje su najpoznatije emocionalne suze, povezane s osjećajima radosti i tuge. Drugi oblik suza su refleksne suze, koje se javljaju tijekom iritacije oka, dok su treće suze tzv. bazalne suze, koje neprekidno vlaže oko, održavajući ga zdravim.

Kako bi ustanovio postoje li vizualne razlike između spomenutih grupa suza, Mikkers je uz pomoć nekolicine prijatelja proveo večer hvatajući njihove suze i potom ih stavljajući pod mikroskop. U cilju dobivanja različitih tipova suza, Mikkersovi prijatelji rezali su luk i jeli ljute papričice, ali i nastojali kod sebe izazvati osjećaje radosti i tuge. Prikupivši njihove suze pomoću mikropipete, Mikkers ih je stavio pod mikroskop i pustio da se kristaliziraju.

Iako nije uvtvrdio nedvojbenu povezanost izgleda suza i uzroka njihova nastanka, Mikkers je dobio uistinu lijep pogled na strukturu soli koje se nalaze u suzama, a u što se i sami možete uvjeriti na fotografijama.


 

Komentari

Komentara


Izvor: znanost.geek.hr | Foto: znanost.geek.hr / youmatter.suicidepreventionlifeline.org

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close