Scena

“Poeziju u knjižnice!” akcija domaćih pjesnika

Akciji Gradske knjižnice ‘Upali lampicu i čitaj!’ koja se održava u sklopu Mjeseca hrvatske knjige pridružit će se 23. listopada hrvatski pjesnici jednodnevnom književnom akcijom ‘Poeziju u knjižnice!’


Nakana je ove zajedničke akcije ukazati na problem klasificiranja i prezentiranja poezije u knjižnicama te potaknuti kulturu čitanja.

Ujedno se želi potaknuti sve one odgovorne za kulturnu politiku grada Zagreba da se što prije pronađe prikladna lokacija te krene u izgradnju nove Gradske knjižnice kao kapitalnog kulturnog središta budućeg Zagreba.

Književna akcija ‘Poeziju u knjižnice!’ potaknuta je nedavnim izmještanjem police/odjeljka s poezijom u Gradskoj knjižnici (GK) iz korisničkoga prostora u spremište GK, čime je poezija fizički getoizirana i simbolički proglašena ništavnom i nepotrebnom.

‘Opravdanje kako je riječ o nedostatku prostora ne može se, uza sve razumijevanje poteškoća GK i njezine dugogodišnje potrage za većim prostorom, uzeti ozbiljnim. Jednako tako ne želimo da se u javni prostor kao što je GK prenose uzusi tržišta, tj. da najvidljivije knjige u knjižnicama budu književni bestseleri, a tu je riječ uglavnom o romanima, često upitne kvalitete. Uvijek se ističe kako je poezije možda i najkvalitetniji žanr hrvatske književnosti, no malo se u reprezentacijskom smislu i čini da bi se to priznalo. Ova akcija te još neki projekti koje je ona začela, trebala bi nešto promijeniti’, objašnjava koordinator akcije Miroslav Kirin.

Više čitajte na tportal.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close