Energetika

Počinju veliki radovi na dalekovodima Lički Osik-Otočac i Otočac-Senj

Hrvatski operator prijenosnog sustava d.d. (HOPS) obavijestio je o početku izvođenja radova zamjene vodiča na 110 kV dalekovodima Lički Osik-Otočac i Otočac-Senj, čije će aktivnosti demontaže postojećih i montaže novih niskoprovjesnih visokotemperaturnih vodiča uz obnavljanje antikorozivne zaštite stupova trajati od početka srpnja do početka studenog 2024. godine.


Proteklih mjeseci izvršeni su pripremni radovi na pristupnim putevima i radovi na revitalizaciji stupova za koje nisu bila potrebna isključenja dalekovoda iz pogona.

Predmetnim projektom dugoročno (20 i više godina) se osigurava stabilnost prijenosne mreže na području Like, kao i opskrbe šireg područja grada Otočca, uključujući sve okolne općine i naselja, omogućuje integracija obnovljivih izvora energije te potiče razvoj gospodarske aktivnosti.

Implementacijom nove tehnologije smanjit će se troškovi pogona prijenosne mreže i povećati sigurnost pogona elektroenergetske mreže u cjelini. Prijenosna moć dalekovoda se povećava s 90 MVA na 160 MVA čime se omogućava i priključak velikih kupaca (tvornica i sI.) direktno na prijenosnu elektroenergetsku mrežu.

S obzirom na potrebnu zahtjevnost radova koji se očekuju u predstojećem razdoblju bit će smanjena sigurnost opskrbe električnom energijom uslijed neophodnih isklopa DV 110 kV Lički Osik-Otočac i DV 110 kV Otočac-Senj. U suradnji s HEP-ODS-om (DP Elektrolika) pokrenute su preventivne aktivnosti s ciljem povećanja pripravnosti i raspoIoživosti alternativnih pravaca opskrbe putem 35 kV zračnog dalekovoda iz smjera Brinja — dalekovod Otočac — Brinje i 35 kV zračriog dalekovoda iz smjera Ličkog Lešća — dalekovod Otočac — Ličko Lešće — Perušić — Lički Osik, radi osiguranja napajanija konzuma predmetnog područja iz 35 kV distribucijske mreže.

Putem dostupnih kanala komunikacije, ali i sIužbenih stranica HOPS-a (www.hops.hr) obavještavat će se  korisnici mreže o pojedinim fazama radova na revitalizaciji predmetnih dalekovoda budući da isti mogu izazvati neplanirana isključenja i potencijalne redukcije konzuma, stoji u priopćenju HOPS-a.

 

 

Foto: Pexels

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close