Vijesti

Počinje sezona crnih udovica! Kako ih prepoznati i izbjeći ugriz?

Crna udovica najotrovniji je europski pauk posebno opasan tijekom srpnja i kolovoza kada traje sezona parenja.


Općenito o crnim udovicama

Tijelo pauka je baršunasto crne boje, obraslo kraćom i dužom čvrstom dlakom. Na leđima se nalaze crvene mrlje kojih najčešće ima 13.Međutim, broj crvenih mrlja može bit različit, a neki pauci ih čak niti nemaju.

Ženka crne udovice je veća te oplođena može doseći dužinu tijela i do 18 milimetara, dok je mužjak znatno manji i ne prelazi veličinu od tri do pet milimetara.

Crne udovice nisu agresivne

Uzimajući u obzir da su najrasprostranjenije duž jadranske obale koja je u to vrijeme puna turista tada se crne udovice najčešće i spominju. Osim izletnika koji ‘zalutaju’ u njihovo stanište žrtve su i neoprezni poljoprivrednici.

Naime, crne udovice nisu agresivne životinje, naprotiv rijetko napuštaju svoju mrežu. Do ugriza dolazi kada se čovjekova bosa noga (ili bilo koji drugi dio tijela) približi pauku koji reagira instinktivno, laganim ugrizom.

Gdje crne udovice žive?

Crna udovica svoju mrežu najčešće gradi vrlo blizu tlu, uz rubove jaraka, u žitu ili travi, ispod ili kraj velikog kamenja, u dupljama drveća, pri dnu panjeva i mladih maslina u opožarenim maslinjacima, ali ponekad i u lišću, gustoj makiji, šikari i to naročito u krajevima sa zemljom crljenicom.

Treba imati na umu da se često zadržava i na duže vrijeme parkiranim građevinskim strojevima i napuštenim vozilima, garažama, stajama, šupama, vanjskim zahodima. Paukova mreža je najčešće neugledna, nepravilnog ljevkastog oblika, zaštićena travkama, lišćem, slamkama, grumenčićima zemlje i ostacima isisanih insekata.

Ugriz crne udovice

Ugriz crne udovice je bezbolan, te često prođe i nezapažen. Do problema dolazi oko sat vremena nakon ugriza. prvo je pojavljuje blago crvenilo i naticanje kože, a slijedi grčenje mišića oko mjesta ugriza. Grčenje se potom širi na grupu većih mišića kao što su trbušni, leđni, grudni i bedreni.

Mogu biti zahvaćeni i glatki mišići, primjerice bronha ili maternice. Od ostalih simptoma obično su prisutni mučnina i povraćanje, glavobolja, profuzno znojenje, pritisak u grudnom košu, anksioznost te porast krvnog tlaka i ubrzani rad srca.
Osoba koju je crna udovica ugrizla mora što prije doći do liječnika i krenuti s terapijom. Ugrizena osoba obično se oporavi unutar dva do pet dana.

Više na 24sata.hr

 

Foto: wikimedia commons

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close