LifestyleIzdvojeno

POČINJE JESEN Pripremite gumene čizme, kišobrane i kabanice, bit će kiše

Stiže nam kraj dugotrajnih pravih ljetnih prilika u rujnu.


U promjenjivo razdoblje primjerenije dobu godine ulazimo pogoršanjem koje donosi vlažan i nestabilan zrak uz frontalne poremećaje koji će se glavninom premjestiti samo malo sjevernije od naših krajeva. Bit će to prva od nekoliko kišnih epizoda, no u većini krajeva i najizraženija. Počinje nam jesen.

PETAK

Jaki pljuskovi i grmljavina najprije na sjevernom Jadranu i u okolnom gorju, gdje se može razviti i jače grmljavinsko nevrijeme, tijekom prijepodneva će se širiti i na ostatak zemlje. I dalje po južini, izraženijoj i neugodnijoj duž Jadrana. No, temperaturno, jutro ostaje još razmjerno ugodno i toplo.

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj uglavnom oblačno uz povremenu, lokalno i obilniju kišu, ponegdje praćenu grmljavinom. No, postupno će oborina biti sve manje, a sa sjevera će postupno do kraja dana i prestajati. Zapuhat će slab do umjeren sjeverac i sjeveroistočnjak, a bit će osjetno svježije uz oko 21-22 °C.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu glavnina oborina očekuje se upravo uz jače naoblačenje u drugom dijelu dana. Može biti i izraženih pljuskova, nešto vjerojatnije u zapadnim predjelima te Posavini. Temperatura znatno niža, bit će većinom između 22 i 25 °C.

U Dalmaciji također sve nestabilnije i promjenjivije, mogući su pljuskovi i grmljavina pa i kakvo jače nevrijeme s obilnom kišom, osobito na sjevernom dijelu. Pojačano jugo će prolazno okrenuti na sjeverozapadni vjetar, more biti umjereno valovito, a bit će i malo manje toplo.

Na sjevernom Jadranu i u gorju još uvijek tmurno, oblačno i kišovito, ponegdje uz grmljavinu. Postupan prestanak oborina i smirivanje kasno poslijepodne i navečer. Temperatura oko 20 u gorju, a do 25 °C na obali i otocima.

IDUĆIH DANA NA KOPNU

Promjenjivo ostaje i u danima vikenda, ali bi u subotu moglo u većini nizinskih krajeva ostati suho. Slijedi zatim još jedan izraženiji kišni val u nedjelju, a početkom idućeg tjedna se postupno očekuje sve više sunčanih razdoblja. Temperatura još malo niža, ali primjerenija dobu godine.

IDUĆIH DANA NA MORU

Nestabilnije će biti na Jadranu, osobito u nedjelju kada opet može biti čestih nevera, posebice na sjevernom dijelu. U Dalmaciji subota uz manje kiše i uz sunčana razdoblja, no smirivanje posvuda slijedi od ponedjeljka, iako neće biti posve stabilno.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close