VijestiKarijera

POČETAK NASTAVE Državnu vatrogasnu školu pohađa 206 budućih vatrogasaca i vatrogaskinja

Četiri odjeljenja Državne vatrogasne škole smještene u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku ovoga su tjedna započela s nastavom koju pohađa ukupno 206 budućih vatrogasaca i vatrogaskinja.


Tako su u sjedištu u Zagrebu upisana 92 polaznika, u Rijeci 29, Splitu 47 i Osijeku 38 polaznika. Na potonjoj lokaciji nastava se odvija po prvi put čime je i istok Hrvatske dobio mogućnost za formalno obrazovanje u sustavu vatogastva.

Predavači programa, koji je kompatibilan s modernim europskim i svjetskim vatrogasnim školama, dugogodišnji su djelatnici u vatrogasnoj struci te najbolji preduvjet za uspješno prenošenje znanja na buduće pripadnike vatrogasne djelatnosti.

„Današnjim danom pišete povijest vatrogastva jer ste prva generacija Državne vatrogasne škole“, kazala je na početku privremena ravnateljica škole Matea Novosel i dodala: „Odabrali ste zanimanje kojim ćete moći obavljati humanitarnu i stručnu djelatnost, a ja vam želim puno uspjeha u školovanju i savladavanju svega što vas očekuje u narednom razdoblju“.

Tucaković: Hrvatski vatrogasac je hrabar i spreman na sve izazove

Polaznicima u Zagrebu obratio se i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković uvodno naglasivši kako posebno veseli činjenica što je veći dio polaznika već sada uključen u dobrovoljna vatrogasna društva.

Hrvatska ima tradiciju vatrogastva dulju od 150 godina i to je nešto što ne smijete nikada zaboraviti. Od sviju vas očekujem disciplinu i dolično ponašanje. Biti vatrogasac znači biti spreman u svim prilikama: od požara, potresa, poplava, po kiši, snijegu i tijekom pandemije. Hrvatski vatrogasac je ponosan i obučen te uvijek spreman na sve izazove i to se isto očekuje od vas“, kazao je zapovjednik Tucaković.

Ustrojstvo Državne vatrogasne škole

Spomenimo kako je Državna vatrogasna škola raspisala natječaj za upis 276 polaznika u program prekvalifikacije za zanimanje vatrogasac i vatrogasni tehničar u školskoj godini 2021. /2022. Upisati su se mogli oni kandidati koji su imali završenu srednju školu, posebno zdravstveno stanje i psihičku sposobnost za obavljanje vatrogasne djelatnosti kao i uvjet da su mlađi od 29 godina prilikom upisa. Osim psihologijskog testiranja, svi kandidati morali su zadovoljiti i na provjeri tjelesnih te motoričkih sposobnosti.

 


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close