Lifestyle

Počelo je parenje najrazornijih svjetskih vrsta termita

Azijski i Formoški termiti zajedno su odgovorni za većinu od 40 milijardi dolara štete koliko ih termiti pričine godišnje u svijetu.


Dvije najrazornije svjetske vrste termita počele su se pariti na Floridi i stvaraju hibridne kolonije koje rastu po dvostruko bržoj stopi od uobičajene, objavili su znanstvenici.

Azijski i Formoški termiti zajedno su odgovorni za većinu od 40 milijardi dolara štete koliko ih termiti pričine godišnje u svijetu. Njihovo hibridno potomstvo to bi moglo znatno povećati, kaže znanstvenik Nan-Yao Su s floridskog sveučilišta.

‘To nije dobra vijest’, rekao je Su u časopisu Plos. ‘To znači da će vlasnici kuća vrlo brzo vidjeti štetu’, dodao je.

Azijski i Formoški termiti živjeli su u različitim područjima i razmnožavali se u različito vrijeme. Zbog klimatskih promjena i područje i doba razmnožavanja tih dviju vrsta termita počeli su se preklapati.

Su je rekao da se još ne može znati hoće li hibridno potomstvo biti plodno ili sterilno. Reprodukcija termita počinje kad kolonije otprilike dosegnu pet godina starosti. (Hina)

 


 

Izvor: Dnevnik.hr
Foto: od Marco Vinci (Vlastito djelo postavljača) [CC BY-SA 3.0], putem Zajedničkog poslužitelja

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close