Scena

Počele prijave za odabir najboljeg književnog djela

Hrvatsko društvo pisaca prošle je godine ustanovilo Nagradu Janko Polić Kamov za najbolje književno djelo (proza, poezija, drama) napisano na hrvatskom jeziku, a do 21. srpnja stignete sudjelovati u ovogodišnjem natječaju


Kriterij odabira prvenstveno je književna izvrsnost, međutim nagrada također promiče inovativnost, bilo u stilsko-jezičnom ili u tematskom smislu. Prvi dobitnik Kamovljeve nagrade bio je Luka Bekavac za roman ‘Viljevo’.

Ove godine u izbor ulaze djela objavljena od 1. rujna 2014. do 30. lipnja 2015. godine. Knjige treba poslati na adresu Hrvatskog društva pisaca (Basaričekova 24, 10 000 Zagreb), a rok za predaju je 21. srpnja ove godine.

Nagrada Kamov sastoji se od novčanog iznosa 10.000 kn i statue. Žiri (Kristina Posilović, Jadranka Pintarić i Andrea Pisac) objavit će listu finalista u listopadu, a dobitnik/ca nagrade biti će proglašen/a 17. studenog – na Kamovljev rođendan.

Janko Polić Kamov jedan je od najznačajnijih hrvatskih autora i istinski začetnik hrvatske i europske književne avangarde. Njegovo je književno djelo izraslo iz političkog aktivizma, osporavanja postojećih struktura te književno-teorijskog antiesteticizma i nihilizma. Kamov je neosporivo bio inovator svog vremena. No granice koje je Kamovljeva književnost rušila nekada, danas su drugačijeg tipa i kvalitete; neke možda više ne postoje, a neke nove postale su izazovi. Književna nagrada Janko Polić Kamov ističe simboličku vrijednost književnog stvaralaštva koje nije samo ogledalo duha vremena već i njegov sustvaratelj i korak prema budućnosti.


 

Tekst: tportal

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close