Vijesti

Počela obuka policijskih službenika za nadzor kopnene granice

U Valbandonu u uslužnoj jedinici MUP-a u ponedjeljak je počela obuka za nadzor kopnene granice za 18 policijskih službenika, među kojima su i polaznici iz zemalja s tzv. zapadnobalkanske migrantske rute – Albanije, Sjeverne Makedonije, Kosova, Srbije, Crne Gore i BiH.


Obuka se provodi u suradnji Policijske akademije MUP-a kao nositelja projekta i policijske akademije SR Njemačke kao partnera, uz financijsku i tehničku potporu Frontexa.

Projekt prvi put predviđa uključivanje polaznika iz trećih zemalja, ponajprije onih na tzv. zapadnobalkanskoj ruti – Albanije, Sjeverne Makedonije, Kosova, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

“S obzirom na to da je zapadnobalkanska ruta i dalje jedna od najaktivnijih migracijskih ruta kroz koje migranti ilegalno ulaze u Europsku uniju, ključno je ojačati spremnost i znanje svih pripadnika granične policije i u zemljama članicama i nečlanicama EU, uz poseban fokus na zaštitu ljudskih prava i postupanje s ranjivim skupinama”, istaknula je pomoćnica načelnika policijske akademije u Zagrebu Mirjana Abramović.

Dodala je kako je riječ o praktičnoj obuci za 18 polaznika koji će na početku biti upoznati s europskim regulativama i s postupcima te kako štititi vanjsku granicu Europske unije.

Obuka se uglavnom temelji na praktičnim vježbama uz aktivno vođenje trenera, stručnjaka za nadzor granice i zaštitu ljudskih prava.

Od sutra će zajedno raditi u timovima i odlaziti na teren. Scenariji su pripremljeni i nakon svakog slučaja morat će napisati operativna izvješća u skladu s Frontexovom procedurom”, istaknula je Abramović i dodala kako tim projektom MUP osnažuje svoju edukacijsku ulogu u regiji, a Policijska akademija jača međunarodne odnose s partnerima u regiji te osobito sa saveznom policijom SR Njemačke.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: Hina | Foto: PU istarska

Povezane objave

Back to top button
Close