Turizam

Na Plitvicama se nalazi najveća otvorena septička jama u Hrvatskoj

Plitvička jezera preopterećena su posjetiteljima čiji broj iz godine u godinu sve više raste. Porast broja posjetitelja praćen je prekomjernom izgradnjom turističkih objekata, unatoč činjenici da Nacionalni park i okolna naselja nemaju kvalitetno riješenu kanalizaciju. Zbog neuređenog sustava za odvodnju otpadnih vode iz turističkih objekata izlijevaju se direktno u prirodu.


Kao rezultat desetljeća ignoriranja ovog problema, livadama i vrtačama na rubu Plitvičkih jezera plivaju fekalije, a zbog poroznog terena često se prelijevaju i u sam sustav jezera. Koliko je stanje na Plivicama alarmantno, pokazuje visoki vodostaj vrtače u selu Rastovača. U ovu vrtaču se izlijevaju fekalije iz svih plitvičkih hotela zbog čega je postala najveća otvorena septička jama u Hrvatskoj.

Na dugogodišnji problem odvodnje na području Plitvičkih jezera ovih dana su upozorili i članovi udruge Zelena stopa. Prosvjednom akcijom pod nazivom “Care, care koliko je sati?” kod vrtače u selu Rastovača upozorili su na ekocid koji prijeti Plitvičkim jezerima.

U znak protesta mi smo naše satove (a svi su namješteni na 12 sati i 5 minuta) povješali okolo navedene septičke jame iako unaprijed znamo da će ih ‘car gospodar’ ionako sve pobacati u bunar. Zacijelo ste svjesni da nam naš planet više ne oprašta greške i da cijela mitska Geja sada nama odbrojava vrijeme kao vrsti. Zvuči dramatično? Ne, odveć pristojno i umiveno – granicu tolerancije već smo prešli”, priopćili su iz te udruge za Dnevnik.hr

Tek u svibnju ove godine potpisan je sporazum između Hrvatskih voda, Nacionalnog parka Plitvička jezera i Općine Plitvička jezera kojim je predviđena rekonstrukcija i dogradnja vodnih građevina vodoopskrbe i odvodnje te pročišćavanja otpadnih voda, a koja se planira provesti apliciranjem za dodjelu sredstava iz EU fondova, doznaje Dnevnik.hr. Kako se trenutno tek priprema dokumentacija potrebna za realizaciju projekta, ovaj problem još neko vrijeme neće biti riješen.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Screenshot Dnevnik.hr, Romeo Ibrišević

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close