PolitikaIzdvojeno

Plenković u Sisku: “Želimo revitalizirati Banovinu, Liku, Gorski kotar i Dalmatinsku zagoru”

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u petak u Sisku na svečanosti obilježavanja Dana Sisačko-moslavačke županije.


Naglasio je da je Sisačko-moslavačka županija od svih županija prešla najzahtjevniji tranzicijski put, a u vremenu Domovinskog rata iz svojih je domova izbjeglo 50 tisuća ljudi.

Županija je doživjela ogromnu materijalnu štetu zbog ratnih razaranja – u infrastrukturi, gospodarskim objektima, u okupaciji od velikosrpskog agresora.

„Šteta je iznosila gotovo milijardu eura“, podsjetio je.

Predsjednik Vlade odao je posebnu počast i zahvalnost svim hrvatskim braniteljima s područja Sisačko-moslavačke županije koji su se izborili za hrvatsku slobodu .

Obnova Banovine

Uz ekonomsku tranziciju i rat ovu je županiju, kazao je premijer, pogodio i strašan potres u prosincu prošle godine koji je dodatno učinio život zahtjevnijim i težim.

„Porušene su brojne kuće i uništeni brojni objekti. Znamo kakva je situacija i ovdje u Sisku, osobito u Petrinji i Glini te nizu općina u kojima su štete zaista bile razornih razmjera. Mi smo, kao država i kao Vlada, tu da pomognemo i te štete ublažimo, saniramo posljedice, obnovimo zgrade, ali i da revitaliziramo Banovinu koja zavrjeđuje posebnu pozornost“, rekao je, podsjetivši da je stoga Vlada osnovala jednu posebnu skupinu, uz rad Stožera Civilne zaštite.

Radi se i na programu revitalizacije Banovine kojoj treba dodatna pomoć u odnosu na ono što je inače predviđeno u ovom mandatu Vlade.

„Mi smo u ovom mandatu Vlade odlučili napraviti jedan projekt koji bi obuhvatio Banovinu, Gorski kotar, Liku i Dalmatinsku zagoru da nastojimo revitalizirati područja koja zahtijevaju dodatnu pozornost države – kroz sredstva državnog proračuna, kroz angažman javnih poduzeća, kroz korištenje europskih fondova i drugih međunarodnih izvora financiranja“, naglasio je premijer.

Pritom je izdvojio da se to radi iz uvjerenja da je samo ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske put u kojem će svi naši sugrađani, gdje god oni živjeli, imati jednake šanse u gospodarskom, socijalnom, razvojnom i obrazovnom pogledu, ali i u pogledu kvalitete života za mlade, radno aktivno stanovništvo te za sugrađane zrelije dobi.

„Stoga smo kroz mandat naše prve Vlade nastojali održati sjednice Vlade diljem Hrvatske, susrete sa županima, Udrugom gradova i Hrvatskom zajednicom općina te prilagoditi svoju aktivnost prioritetima pojedinih sredina“, kazao je.

 


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: Vlada Republike Hrvatske

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close