PLEME Drama bez teksta zapanjuje – i najgledanija

LIKACLUB

Drama od dva sata i 12 minuta, čiji su glavni protagonisti gluhi interpreti Yana Novikova i Gregoriy Fesenko, bazirana na svakodnevnici koledža za gluhonijemu djecu, donijela je ukrajinskom redatelju Myroslavu Slaboshpytskom svjetsku slavu i priznanja.

Trgovina drogama i alkoholom, prostitucija, pronevjere u sredini koja ima zadatak odgojiti maloljetnike, šokiraju.

“Nisam htio pokazati samo jako aktivne spolne navike polaznika ili nasilje, prisutno u ustanovi. Upotrebljavao sam planove-sekvence, nastojeći pokazati kako gluhi upotrebljavaju cijelo tijelo za komunikaciju”-ističe cineast što je bio u zvaničnom programu ovogodišnjeg Festivala u Cannesu.

Djelo koje nema teksta niti prijevoda jezika znakova, posjeduje još jednu osobitost jer priča univerzalnu priču. Nepunoljetne delikvente se može sresti bilo gdje. Što zapanjuje je činjenica da je radnja smještena u školu gluhih, u kojoj krađe i tuče čine dio svakodnevnice.

Ukrajinski redatelj od 40 godina je zapanjio i snimanjem duge scene, prekida trudnoće-u direkt! Objasnio je svijetu kako bi bilo pogrešno vjerovati da su gluhi najprije ljubazni i mirni, šarmantni promatrači postojanja koje ih zaobilazi.

Ostvarenje koje su vidjeli milijuni gledatelja je prvi film što stavlja publiku u poziciju gluhe osobe. Njegova glavna glumica koja u filmu nastoji otići u Italiju, ali joj uništavaju vizu, uskoro počinje snimanje u Rimu.

Tekst: teklic.hr/DŽM

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u