ZnanostVijesti

Plavi svijet uputio apel javnosti: “Pomozite nam pronaći velikog kita u Velebitskom kanalu”

Ove godine kitovi su viđeni u više navrata u Jadranskom moru – u travnju kod Rogoznice i Šolte, u lipnju u Župi Dubrovačkoj, Orebiću, uz Pelješac i Jabuku.


Početkom srpnja jednu životinju počelo se opažati u Velbitskom kanalu, a jedna ili dvije jedinke opažene su uz Vrgadu, Žirje, u Malostonskom zaljevu, uz Šoltu, Rogoznicu, Mljet, ispred Boke Kotorske … Upravo oko kita ”iz Velebitskog kanala” pomoć građana zatražio je Institut Plavi svijet kako bi se utvrdilo zdravstveno stanje morskog diva.

Posljednjih pet dana svakodnevno se bilježi opažanje jednog velikog kita koji se zadržava u Velebitskom kanalu. Prvo opažanje bilo je u blizini Krčkog mosta 12. kolovoza te se pojavljivanje ove životinja bilježi još i kod Sv. Jurja i posljednja dva dana kod Ražanca.

Posljednju dojavu dobili smo 16. kolovoza u jutro. Iako trenutno nema indikacija da se radi o životinji koja je bolesna ili ima neki problem, kako bi pokušali utvrditi zdravstveno stanje ove životinje istraživači Instituta Plavi svijet tijekom 17. kolovoza boravit će u području Velebitskog kanala. Da bi lakše pronašli velikog kita, pozivamo javnost, posebice ljude koji borave na moru u području Velebitskog kanala, da nam se pridruži u potrazi za kitom”, pozvali su građane i građanke iz Instituta Plavi svijet.

S obzirom na to da životinja tijekom noći može napustiti područje ”potragu” je neophodno provesti i u širem području prema sjeveru i jugu. Sve koji nam se žele pridružiti pozivamo da obrate pažnju na more u svojoj okolici i da nam u slučaju opažanja životinje dojave njenu lokaciju i informacije o opažanju čim žurnije putem našeg Facebook profila ili na WhatsApp/Viber ili poziv na broj +385 98 976 0271. Kako bismo uspjeli pronaći kita vaša pomoć nam je neophodna”, poručili su istraživači.

Podsjetimo, još od svibnja uz hrvatsku obalu se bilježe pojavljivanja velikog kita (Balaenoptera physalus). Tijekom svog boravka u Jadranu veliki kitovi uglavnom koriste područje južnog Jadrana i posebice Jabučke kotline jer se u proljeće u tom području pojavljuje veća količina krila – planktonskih račića kojima se kitovi hrane.

S obzirom na to da se zadržavaju uglavnom u otvorenom moru većini njihova prisutnost ostaje skrivena, no ribari koji rade u otvorenom moru redovito dojavljuju svoja opažanja, a povremeno veliki kitovi svoju prisutnost u Jadranu ”otkriju” kad se približe obali ili uđu u kanale između hrvatskih otoka.

Veliki kitovi i prije su se pojavljivali u Velebitskom kanalu

U slučaju da opazite kita nemojte ga proganjati ili mu se približavati, a posebice se to odnosi na slučaj ako životinja uđe u neko pliće područje ili uvalu:

”Unatoč svojoj veličini, veliki kitovi se izuzetno dobro snalaze i u plićim i zatvorenim prostorima. Općenito, ako se radi o zdravim životinjama ova vrsta nije sklona nasukavanju na obalu. Prema dostupnim podacima nasukavanje velikih kitova u Sredozemnom moru nije zabilježeno”.

Veliki kitovi i prije su se pojavljivali u Velebitskom kanalu, u paškoj uvali, a dva velika kita boravila su nekoliko dana čak i u Novigradskom moru:

No ako se kit nalazi u takvom okruženju proganjanje, pokušaji ”spašavanja” životinje i pokušaji da se je se ”usmjerava” plovilima prema izlazu i slično mogu kod kita uzrokovati paniku te se životinja zbog straha i pokušaja da pobjegne može ozlijediti ili nasukati. Istovremeno, ako se životinji da dovoljno vremena da se u miru upozna s prostorom ona će bez problema pronaći izlaz. Stoga je savjet da životinju promatrate održavajući razmak od najmanje 50-tak metara”.

I ne zaboravite – sve vrste kitova koje se zateknu u Jadranskom moru strogo su zaštićene.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Institut Plavi svijet

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close