VijestiEuropa

PLAN OTPUŠTANJA MJERA Poznato je kad ćemo moći kod frizera, ali i popiti kavu u kafiću

PRVA FAZA KREĆE U PONEDJELJAK

Vlada će na današnjoj sjednici donijeti odluku koju iščekuje cijela Hrvatska: o tome na koji će se način i kada pokrenuti gospodarske i druge djelatnosti u kontekstu epidemije COVID-19.


Premijer Andrej Plenković na početku sjednice osvrnuo se na obilježavanje 30 obljetnice održavanje prvih demokratskih izbora u Hrvatskoj, a dotaknuo se i potresa.

Za sada nije bilo većih šteta, ali s obzirom da je ovo bilo ozbiljnije podrhtavanje treba biti na oprezu. Važno je da se radi na zakonu koji bi regulirao aktivnost države i Grada Zagreba na pomoć svima onima koji su doživjeli štete”, rekao je Plenković najavivši sastanak u petak sa svim predstavnicima Grada i udrugama.

Osvrnuo se i na obilježavanje obljetnice u Jasenovcu.

Ponovili smo koliko je važno raditi na pomirbi u hrvatskom društvu, raditi na kulturi sjećanja i sprječavanju podjela u društvu. Dobro je da su svi bili na tom obilježavanju. Naša politika kulture sjećanja i građenja tolerancije bit će i dalje, pozivam sve da smanjuju podjele u društvu”, poručio je.

Mjere za pokretanje gospodarskih aktivnosti

Europa je najpogođenija epidemijom i više od 110 tisuća ljudi umrlo je od posljedica zaraze, rekao je Plenković istaknuvši da u Hrvatskoj epidemiološka situacija nije dramatična te da je pod kontrolom.

Uspjeli smo to zahvaljujući mjerama, jačajući ih postupno, ali i ciljano, no naravno i zahvaljujući sugrađanima koji su ih se pridržavali. Ovo nam omogućuje da postupno pokrećemo mjere gospodarske aktivnosti. No, to ne znači da se sve može odmah vratiti na staro i sve što smo dosad postigli bilo bi izgubljeno. Ovaj virus zahtjeva oprez. Ovaj zaključak danas mora ići uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera”, rekao je.

Prva faza počinje 27. travnja

Omogućit će se rad svim trgovinama, osim onih koji su u trgovačkim centrima. Omogućit će se rad svim uslužnim djelatnostima osim onih kojima se ostvaruje bliski kontaskt: postolari, stolari, turističke agenicje

Uvode se javne prigradske linije, brzobrodske linije, knjižnice i knjižare će raditi, sportaši prve i druge kategorije će moći trenirati.

Moći će se polagati stučni ispiti.

Druga faza od 4. svibnja

Puna aktivnost zdravstvenog sustava. Privatnici u zdravstvu će također raditi. Omogućit će se rad i onim uslužnim djelatnostima koje ostvaruju bliski konatakt: frizeri, kozmetičari, ali uz posebne mjere koje će se propisati.

Treća faza 11. svibnja

Okupljanja do 10 osoba na javnom mjestu. Omogućit će se rad trgovačkih centara i predškolskih ustanova i razredne nastave od 1. do 4. razreda kao i rad s djecom koja imaju poteškoće u nastavi.

Uvode se međužupanijske linije.

Omogućit će se rad ugostiteljskih objekata koji imaju terase te onima koji imaju smještajne kapacitete.

Omogućit će se rad parkova prirode.

Preporuke

Nastavlja se zabrana javnih događaja i javnih okupljanja.

Epidemiolozi će izraditi precizne upute o korištenju maski za lice.

Posebno treba voditi računa o osobama starije životne dobi kao i onima s kroničnim bolestima te im se preporuča da ostanu kod kuće.

Izradit će se preporuke za dvosmjensko radno vrijeme, radove u poljoprivredi.

Državna matura održat će se od 8. do 29. lipnja 2020. godine.

Premijer Andrej Plenković najavio je da će se mjere ukidati u tri faze od kojih prva kreće u ponedjeljak.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: PEXELS

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close