Scena

“Pjesma cvrčka” sutra u Gospiću!

Pjesma cvrčka slobodna je dramatizacija novele Cvrčak pod vodopadom Miroslava Krleže, prošarana nizom proznih i lirskih fragmenata njegova opusa.


Ova nešto manje poznata Krležina novela bavi se gustom, ustajalom, zatupljujućom atmosferom, ne samo hrvatske, provincije nakon Prvog svjetskog rata od koje ustreptali, hipersenzibilni pojedinac bježi ususret ne tako dalekim intenzitetima bojišta i rovova, pokazujući duboku čežnju za njihovim moralnim i emotivnim katarzama koje su završile funebralnim ishodima.

Predstava Pjesma cvrčka dio je projekta Scenska kreativnost u starijoj dobi, koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u sklopu operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali.

Cilj projekta je unapređenje vještina osoba starijih od 54 godine kroz participativne umjetničke aktivnosti radi povećanja njihove socijalne uključenosti i vidljivosti. Kroz profesionalnu produkciju predstave prema motivima novele Cvrčak pod vodopadom, te lirike M. Krleže, u ovom projektu, ruku pod ruku s profesionalnim glumcima i kazališnim djelatnicima, sudjeluje po 10 pripadnika ciljne skupine iz različitih područja Hrvatske (Gospić, Slavonski Brod, Pregrada, Sisak, Petrinja i Zagreb), što će povećati njihov angažman u društvenom životu lokalnih zajednica.

Prije uključenja u proces produkcije glumci su prošli 4-dnevnu pripremnu edukaciju za individualni rad s pripadnicima ciljnih skupina, a Kor (na svih 6 lokacija) radionice u trajanju od 7 dana s vježbama različitih aspekata scenskog nastupa, koje je vodila redateljica Iva Srnec uz suradnju glumaca, scenografa i kostimografa.

Konačan rezultat ovog projekta je predstava visokih estetskih i umjetničkih kriterija, izvedbeni model koji se lako može ponoviti u bilo kojoj drugoj sredini, u kojoj nema kulturnih centara i u čijim je lokalnim zajednicama zanimanje za kazalište potisnuto u drugi plan ili pak, još lakše, u sredinama u kojima postoje amaterska kazališta, te je interes za scensku kulturu veći.

Završna mega-izvedba u lipnju u Zagrebu okupit će sve članove kora sa svih lokacija, što će zaokružiti cjelimu i čitavom projektu dati dodatnu snagu i spektakulranost, a time i zasluženu vidljivost.

Sudionici iz Gospića su Krešimir Tomljenović, Manda Vukelić-Seka, Ada Maras, Gordana Brkljačić, Mileva Šulentić-Mica, Ljubica Šuper, Ružica Suknaić, Nada Maras, Dragica Rogić, Stjepan Rukavina, Joso Radošević, Ivan Suknaić, i Ivan Muhar

Predstava će biti prikazana 26. veljače 2019. u 19 h u Pučkom otvorenom učilištu Gospić, a ulaz je besplatan.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Eurokaz

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close