Događanja

Pisci prozvali HRT jer im ne plaća reprize

Društvo hrvatskih književnika pobunilo se protiv ugovora koje je HRT dao piscima, a kojima se ukida plaćanje repriznog emitiranja radio dramskih djela i smanjuje honorar dramatičarima, što smatraju kršenjem načela Zakona o HRT-u te pozivaju čelništvo HRT-a na žurno revidiranje navedenih odluka.


Sredinom prosinca 2014., DHK je uputio pismo glavnom ravnatelju HRT-a Goranu Radmanu kojim mu ukazuju na neprihvatljivo smanjivanje honorara autorima dramskog radijskog programa. Budući da dosad nisu dobili odgovor, odlučili su javno istupiti. U pismu koje potpisuje Hrvoje Kovačević, predsjednik Povjerenstva DHK za autorska prava i položaj pisaca i socijalno-mirovinska pitanja, navodi se da se drastičnim smanjivanjem honorara autorima radijskih drama potire zakonska načela prema kojima je HRT dužan proizvoditi raznovrsna radijska djela, pridonositi razvoju hrvatske kulture, umjetnosti i zabave, osobito s namjerom očuvanja hrvatskoga nacionalnog i kulturnog identiteta.

“Ugovori koji se od 2014. sklapaju s dramskim piscima i dramatičarima, po principu uzmi ili ostavi, doprinose isključivo nazatku hrvatske kulture, a nikako njenom razvoju”  navodi se u pismu koje je, kaže Kovačević, potpisalo 60-ak članova DHK koji su reagirali na izmijenjene ugovore jer je njima uvedena jednokratna naknada, nimalo viša od honorara za premijere u nekadašnjim ugovorima, dok je dramatičarima čak i smanjena, a ukinuta su dosadašnja plaćanja za reprizno emitiranje (50 posto za prvu reprizu, 25 posto za svaku daljnju).

 Tekst: tportal


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Pročitajte još
Close
Back to top button
Close