VijestiZdravlje

PINOKIO EFEKT Kada lažemo nos se zapravo – smanjuje!

Pinokio je svima dobro poznata bajka o drvenom dječaku kojemu je nos rastao kada je govorio laži. Međutim, prema novom istraživanju, u stvarnosti se događa nešto sasvim obrnuto – barem kad su ‘pravi dječaci’ u pitanju, piše 24sata


Naime, znanstvenici su dokazali da se naš nos zapravo smanjuje kada lažemo jer dolazi do pada temperature. Čak su napravili i svojevrsni detektor laži koji je pratio temperaturu noseva i na temelju temperature prepoznao je laganje s točnosti od oko 80 posto.

Test je najpouzdaniji detektor laži na svijetu – 10 posto je točniji od poligrafa, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta u Granadi, koji su istražili tzv. Pinokio efekt.

Kada lažemo, temperatura na vrhu nosa padne i do 1,2 stupnja Celzijusa, a istovremeno čelo se zagrije i do 1,5 stupnjeva. Što je veća razlika u temperaturi između ta dva područja, veća je vjerojatnost da čovjek laže. Ovu pomalo čudnu reakciju potiče mozak, odnosno napor koji je potreban za laganje, ali i anksioznost koja dolazi s laganjem.

Ako mislite slagati, morate malo razmisliti, a to vam podiže temperaturu čela. Istovremeno se osjećate nervozno, a zbog toga vam pada temperatura nosa, istaknuo je voditelj studije dr. Emilio Gomez Milan

Fenomen čak izaziva i neprimjetno suženje nosa, iako je tu razliku nemoguće uočiti ljudskim okom.

Više na 24sataČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close