Scena

Picassova ‘Frizerka’ vrijedna milijune dolara pronađena u FedExovoj pošiljci

Picassova “Frizerka”, slika vrijedna 2.5 milijuna dolara,“La Coiffeuse” koja je nestala u Parizu prije više od desetljeća, isplivala je na površinu u SAD-u gdje je isporučena pod krinkom da je riječ da je riječ o umjetničkom djelu/daru na temu blagdana, a kao vrijednost djela upisano je – 37 američkih dolara. “La Coiffeuse”, odnosono “Frizerka” otkrivena je u prosincu u FedEx pošiljci iz Belgije prema Newarku. Platno je bilo prokrijumčareno iz depoa u Centre Georges Pompidou, pariškome muzeju i umjetničkom centru.

Na papirima za pošiljku pisalo je i “Joyeux Noel”, odnosno “Sretan Božić”. Kad su carinici pregledali pošiljku, ustanovili su da je riječ o Picassovom djelu te su je predali policiji Long Islanda, nakon čega je vođenje slučaja preuzelo američko tužiteljstvo.

Slika je u vlasništvu francuske Vlade i ostavljena je u naslijeđe nacionalnim francuskim muzejima. Zadnji put je izložena u Minchenu 1998. godine nakon čega je vraćena u Pariz gdje je biladeponirana. U Centre Pompidou utvrdili su da je ukradena tek nakon što su dobili zahtjev za posudbom kada je nisu uspjeli pronaći.

U utorak je zamjenica tužitelja istočnog distrikta New York Loretta E. Lynch, podnijela tužbu protiv počinitelja i zahtjev da se Picasso vrati u Francusku.


 

Tekst: Večernji list


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close