NovacIzdvojeno

PETICIJA Glas poduzetnika traži ukidanje članarina u komorama i turističkoj zajednici

STOP NEPOTREBNIM NAMETIMA

Udruga Glas poduzetnika (UGP) od danas pokreće potpisivanje peticije ”STOP nepotrebnim nametima” kojom se traži ukidanje obvezne članarine u HGK-u, HOK-u i TZ-u, a traže i ukidanje ili smanjivanje svih ostalih parafiskalnih nameta koji opterećuju poduzetnike i poduzetnice, obrtnike i obrtnice te građane i građanke.


”Parafiskalni nameti su neporezna davanja, odnosno različite naknade koje su nametnute od strane države. Iako se nazivaju ”neporeznima” imaju jednake ekonomske učinke na poduzetnike, obrtnike i građane kao i porezi. Ističemo da su 2019. godine poduzetnici, obrtnici i građani platili više od devet milijardi kuna za više od 500 parafiskalnih nameta’‘, upozorili su iz UGP-a.

Među parafiskalne namete svrstavaju se i obvezne članarine koje su poduzetnici prisiljeni plaćati Hrvatskoj gospodarskoj komori, Hrvatskoj obrtničkoj komori te turističkoj zajednici, a UGP traži:

  • da članstvo u HGK i HOK bude dobrovoljno
  • da se ukine plaćanje članarine TZ-u
  • drastično smanjivanje svih ostalih parafiskalnih nameta

Postulat UGP-a je jasan: Manji porezi

Potpišite peticiju, izborimo se zajedno za društvo bez nameta koji su svrha sami sebi i način uhljebljivanja mnogih”, rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik UGP-a i dodao: ”Ova peticija nije samo glas poduzetnika, nego cijelog društva koje je opterećeno nepotrebnim nametima. Želimo da vlast vidi i čuje koliko ljudi smatra da su ovakvi nameti pljačka građana ove države i da bude prvi konkretan korak prema njihovom ukidanju ili značajnom smanjivanju”.

Peticiju podržavaju i CISEx – Hrvatska udruga nezavisnih izvoznika softvera. Lipa – Udruga poreznih obveznika, Nacionalna udruga ugostitelja, Women in Adria – udruga žena u poduzetništvu te Udruga OPG-a Hrvatske “Život”.


 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close