DomLifestyle

Svaki peti kruh završi u smeću!

ČAK svaki peti kruh koji se ispeče završi u kontejneru, a Hrvatska baci 400.000 tona hrane svake godine. Supermarketima je donedavno bilo preskupo donirati hranu pred istek roka trajanja jer se na to plaćao PDV pa su je uglavnom bacali.


U socijalnim samoposlugama kažu da se stvari polako mijenjaju. Police su im punije jer u zadnja tri mjeseca trgovine više ne plaćaju PDV na doniranje hrane.

“Povećao se broj donacija i to se odnosi na hranu kojoj brzo ističe rok”, rekla je Tina Debeljak iz socijalne samoposluge za RTL.

Od trgovačkih centara dobivaju tako sve više kruha, mliječnih proizvoda, mesa, robe koja je pred istekom roka trajanja. Najveći donatori ipak nisu bogati trgovački centri, nego obični građani.

“Dječja hrana, higijena, pelene, to su građani donirali. Četiri litre ulja, to je sve što imamo za ovaj tjedan. Ako uskoro ne dobijemo donaciju, idući tjedan u paketima ne možemo staviti ulje”, kaže Debeljak.

Svaka osoba u Hrvatskoj baci u godinu dana 90 kilograma hrane. Zato, umjesto da novce bacate u kontejner, možete racionalnije planirati ili salatu prije nego postane crna dati nekome koje je to potrebnije.

A potrebnijih ima mnogo – 20 posto ljudi je siromašno. Isto toliko se kruha baci u smeće.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: index.hr | Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close