Grad ZagrebScena

U Perušiću sa uzgoja stada ovaca prešao na krave – Salers isplativiji

Perušić nedaleko Gospića mjesto je koje sve više postaje prepoznatljivo po uzgoju goveda pasmine salers, koje se na tamošnjim poljanama može vidjeti kako pasu škrtu zemlju.

Mesna je to pasmina porijeklom iz Francuske, a vlasnik stada s kojim smo razgovarali o uzgoju, karakteristikama životinja, otkupu i teškoćama na koje nailazi je(st) Jure Murgić (32), s istoimenog OPG-a.

Iako tek tri godine uzgaja salers, prije njih je, doznajemo, imao stado od 350 ovaca, uglavnom namijenjenih prodaji, jer mlijeka se nije puno ubiralo. “Ovčarstvo kojim se najprije bavio moj otac nije bilo isplativo pa smo prešli na uzgoj profitabilnog salers goveda“, kaže Murgić dodajući da nije požalio. Ovce je prodao i prikupio prvi novac za kupnju početnih 12 krava i jednog bika, za što su se troškovi bili popeli na 150. 000 kuna.

Dopredsjednik je on i Udruge “Salers Hrvatska” koju su kaže osnovali kako bi u Hrvatskoj predstavili kvalitete tog francuskog goveda kao izdržljive i isplative životinje, odnosno stvorili regionalni rasplodni centar. Francuska su grla su u odnosu na naše postojeće fizički otpornije na zimu, mogu se hraniti na škrtijim pašnjacima, brstiti i drveće izuzev u zimskom razdoblju kada im se obroci podebljavaju sa sjenažom(rolo bale).

Ishrana goveda na 300 ha pregonskih pašnjaka

Njih na svojih 300 hektara pregonskih pašnjaka Murgić sam priprema, a dobro je, ističe, to što je govedo prilagodljivo, ne bilježe veća oboljenja, odnosno cijepe se protiv onih redovitih (paraziti). Napominje kako su njegove krave stalno na pašnjacima pod kontrolom električnog pastira koji ih među ostalim štiti od napada vukova, lisica, medvjeda, a to čine i njegovi pastirski psi. Mlijeko od goveda ne prodaje jer riječ je o sustavu uzgoja krava- tele, ali mu lokalni tovljači otkupljuju mušku telad do 250 kg, dok žensku ostavlja za rasplod.

Više čitajte na agroklubu!

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: agroklub.com

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close