Tech

Pentagon dizajnira borbenu opremu za žene

Dok se pripadnice ljepšeg spola sve više prijavljuju za borbene zadatke u svim rodovima vojske, Pentagon pokušava što bolje sačuvati plodnost svojih vojnikinja te da mogućnost začeća bude nedvojbena; privilegija koju neke bivše vojnikinje američke vojske nisu imale, piše WIB.


Glavni tajnik američkog Ministarstva obrane u siječnju je izjavio da će na proljeće ove godine Pentagon započeti s pilot-programom zamrzavanja spermija i jajnih stanica prije nego što postrojbe krenu na borbene zadatke. Ali cijeli program neće stati isključivo na tome. Pentagon prvi put uvodi žensku zaštitnu opremu koja će se upotrebljavati na terenu. Oprema bi trebala zaštiti ženski reproduktivni sustav, ali ih ne bi trebala ograničavati u kretanju.

Žene su posljednjih desetak godina dobivale borbenu opremu koja je primarno dizajnirana za muškarce. Zaštitni prsluci nisu dobro pristajali ženama uz tijelo, a oprema koja se trebala nositi na prsima prebačena je na ramena. Zaštita na preponama također nije odgovarala jer je dizajnirana da štiti muške spolne organe.

a389bb0fa76fd013bfd07c34ddc5e8e2

“Moja je donja zdjelica obično posve izložena”, izjavila je narednica 1. klase Elana Duffy, koja je služila od 2003. do 2013. godine u obavještajnoj službi. Iako nije bila isključivo na borbenim položajima, njezin je posao zahtijevao da stalno bude na prvim linijama te da razgovara s pobunjenicima. “Da je oprema napravljena da nas zaštiti, ja se ne bih mogla sagnuti”, dodala je.

Pročitajte više na vecernji.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close