KolumneModerna tradicija

PAUN – kolo za zaljubljene koji ne znaju kako prići djevojci ili momku

Znate kako smo s dolaskom proljeća svi nekako veseliji, dani su duži, vrijeme je ljepše i priroda se budi. Skupa s prirodom se budimo i mi pa nije ni čudo da kažu kako je proljeće najbolje razdoblje za zaljubiti se, baš zato što sve više vremena provodimo vani i nakon ove uspavane i usporene zime u proljeće smo nekako otvoreniji i društveniji pa se baš u proljeće najčešće i zaljubljujemo. Naravno da uz ljubav uvijek idu i pjesma i ples. Pričala sam već nekoliko puta i o pjesmama i o plesu i o plesanju u kolu, no jedno kolo je mogli bi reći karakteristično baš za zaljubljene.
Paun kolo je kolo koje se igralo uvijek, a igrali su ga najčešće mladi. Mladi su uvijek između sebe znali tko se zagledao u koga i tko se kome sviđa, ali nekoć baš kao i danas nisu uvijek svi znali kako prići nekoj djevojci ili momku. Pa su tako naši stari davno, davno prije osmislili paun kolo. Jedan od momaka bi viknuo „ajmo igrat pauna ja ću prvi bit paun“, ili bi rekao „Josa ti prvi budi paun“. Obično bi za prvog pauna imenovali nekog od prijatelja za kojeg su znali da se boji prići djevojci pa im je to bila idealna prilika da im pomognu u tome. Mladi bi se uhvatili u kolu klasično u krug baš kao i za ličko kolo dok bi imenovani dečko odnosno paun ostao unutar kola. U kolu se pjevalo: (Početak pjesme u svakom je krugu bio isti dok bi se refren svaki krug mijenjao)

„Lipi dvoje u kolu, u kolu ,
I na njima košulja, košulja
Zlatnim vezom vezena, vezena
A po pečkom peglana, peglana“

Refren:

„Poljub’ te se vas dvoje, sedam osam puta, da ne bude paune paunica ljuta“
„Ljubi biraj paune koga tebi drago, ako nećeš nikoga, ajde bježi iz kola iz kola“

Kada su se htjeli narugati nekom paru, obično bi to bio stariji momak ili djevojka ili udovica onda bi im pjevali ovakav tekst:

„Sad se vidi sad se zna, ko se kome dopada, paunac kaj junac, paunica kaj junica, paunicu nešto boli sve od pupka pa do doli, paune moj drž’ po njoj“

Pred kraj prvog dijela pjesme onaj momak unutar kola odnosno paun morao je izabrati jednu djevojku odnosno paunicu koju bi uzeo za ruku i povukao k sebi unutar kola. Zatim bi oni držeći se za ruke plesali dok traje refren te se na kraju poljubili. Nakon toga u kolu ostaje odabrana cura tj. paunica te sad ona bira svog pauna, i tako iz kruga u krug. Igrajući ovo kolo cure i dečki saznali bi dali se i kome sviđaju. Ponekad je znalo zbog ljubomore doći i do svađe ili bi jednostavno netko rekao „dosta, nećemo više igrat pauna“. Ovo se kolo igralo u čitavoj Lici, ali se npr. u Gospiću i okolici zvalo Bimber kolo te su postojale sitne razlike u načinu pjevanja ili u samom tekstu. Osim toga, u Otočcu i Gackoj dolini ruke su se držale u križ dok su se u Gospićkom djelu ruke držale na ramenima. Sitne razlike nisu utjecale na samu bit kola, a to je da se momci i djevojke približe jedni drugima pa i poljube na kraju.
Ovo je kolo bilo izrazito zanimljivo jer nikad nisi znao hoće li netko i tko izabrati baš tebe te si u takvim situacijama mogao vidjeti i kako drugi reagiraju na tvoj ili nečiji odabir, tko je sretan, tko ljut, moglo se vidjeti i tko je bio ljubomoran ili razočaran i po tome se zaista moglo otkriti tko se kome dopada.
Danas se kola više ne igraju, a načini prilaženja djevojkama i momcima rade se na druge načine, većinom preko mobitela ili u kafićima.
Dobro se prisjetiti pa možda i doživjeti ovako nešto jer u proljeće sve se budi, kako sam i rekla na početku pa probudimo se i budimo paun makar dok ovo čitamo.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: Youtube screenshot

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close