SavjetiZdravlje

Parovi, ove greške radite ako želite postići trudnoću

Parovi često ne razmišljaju o dolje navedenim razlozima. Možda ste uvjereni da znate kad ovulirate, a u seks se upuštate samo za vrijeme plodnih dana te pazite na položaje koji se hvale kao najbolji za začeće. Ili unatoč svakodnevnom seksu još niste trudni. U čemu je problem? Ako pokušavate zatrudnjeti, pripazite na ove prilično očite razloge!

Nedovoljno ili previše seksa

Neki parovi smatraju da moraju “čuvati” spermu pa se u seksualne odnose upuštaju samo za vrijeme plodnih dana. “Kada se seks ograniči samo na dane ovulacije, moguće je propustiti plodno razdoblje jer mnoge žene zapravo ne znaju kad točno imaju ovulaciju“, kaže dr. Samuel Wood, ravnatelj Centra za reproduktivnu znanost u Kaliforniji.

No, mnogi parovi misle da više seksa znači i da će prije doći do trudnoće. Redovit seks neće naštetiti kvaliteti sperme, ali može dovesti do drugih problema. “Ako je cilj seksa začeće, tada seks više puta dnevno ili svaki dan, može uzrokovati zasićenje, i parovi mogu početi gledati na seks isključivo kao na zadatak“, objašnjava dr. Wood. Jedan partner može izgubiti interes i tako se može propustiti prilika.

Ne znate kad imate ovulaciju

Mnoge žene smatraju da ovuliraju 14. dan nakon prvog dana menstruacije, ali duljina ciklusa može varirati i do ovulacije ne dolazi svaki mjesec u isto vrijeme“, kaže dr. Machelle Seibel, profesor ginekologije i opstetricije na Sveučilištu Massachusetts. Neke žene prepoznaju ovulaciju zbogfizičkih simptoma. “Ako poznajete svoje tijelo, nekoliko dana prije ovulacije, primijetit ćete proziran vaginalni iscjedak koji sliči bjelanjku jajeta. No neke žene ga ne prepoznaju i misle da je običan iscjedak znak ovulacije“, kaže Yvonne Bohn, ginekologinja i autorica knjige The Mommy Docs Ultimate Guide to Pregnancy and Birth.

Spermiji u ženskom tijelu mogu preživjeti otprilike do tri dana, a da biste si povećali šanse za začeće, stručnjaci preporučuju spolne odnose nekoliko dana prije ovulacije. 

Uvijek ista poza

Vjerojatno ste čuli da su neki položaji u seksu za začeće bolji od drugih, ali zapravo je rezultat uvijek isti.

Ginekolog Erden Radončić objašnjava da je transport spermija kroz cerviks maternice i do jajovoda dobrim dijelom aktivan kontrakcijama maternice i “usisavanjem”, a koji su već za 90 sekundi na ulazu jajovoda, tako da nijedan položaj u seksu ne igra veću ulogu kada se radi o začeću.

Pretpostavljate da je problem u ženi

Ako par ima poteškoće sa začećem, većina pretpostavlja da je fizički problem u ženi, a muškarcima je teže prihvatiti da nešto nije u redu s njima.

Parovi bi od početka trebali imati na umu da problem može biti u ženi, muškarcu, kod oboje ili se radi o neobjašnjenoj neplodnosti. Otprilike polovica slučajeva neplodnosti povezuje se sa ženom, 40 posto s muškarcem, dok se preostalih 10 posto odnosi na oboje ili nijedno“, kaže dr. Serena Chen iz Medicinskog centra Saint Barnabas u Pennsylvaniji te dodaje da je uvijek najbolje provjeriti oba partnera.

Oboje trebaju paziti i na svoje opće zdravlje, tjelesnu težinu, izbjegavati stres te izbaciti loše navike kao što su pušenje i neki lijekovi.

Korištenje lubrikanta

Lubrikanti mogu negativno utjecati na pokretljivost sperme i tako otežati spermijima da dođu do jajne stanice.

Ako morate koristiti lubrikant, koristite neki koji ne ubija spermije, a ako više volite prirodne lubrikante, probajte maslinovo, biljno ili baby ulje ili bjelanjak jajeta, koji je siguran, a mnogi ga hvale kao korisno pomagalo u seksu za začeće.

Žurite specijalistu ili ne idete na vrijeme

Ako nakon dva, tri mjeseca ne dođe do začeća, mnogi parovi postanu frustrirani, ali to ne znači da treba žuriti specijalistu.

Ginekologinja Marta Lajtman Križaić kaže da je normalno da zdravim mlađim parovima treba od jedne do dvije godine da dođe do željene trudnoće, ali parovi stariji od 35 godina trebali bi potražiti pomoć ako do začeća ne dođe u više od šest mjeseci.

Tekst: klokanica.hr

Foto: trudnoca.hr


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close