SportZdravlje

Pankration: starogrčki MMA bez pravila

Pankration ili pankracija (hrv. doslovno sveborba) je starogrčka borilačka vještina poznata po tome da u njoj gotovo nije bilo pravila ili zabranjenih udaraca.


Prvi se put spominje 648. pr. Kr. u vrijeme 33. olimpijskih igara. Pankration je bio spoj hrvanja (grč. pale) i boksa (grč. pygme), a usto su se upotrebljavale tehnike nogama. Bilo je to, dakle, nešto poput današnjih mješovitih borilačkih vještina (MMA, ultimate-fight). Prema predaji starih Grka, sport je osnovao mitski junak Tezej, inače poznat po tome što je ubio Minotaura i pomoću Arijadnine niti našao put iz Labirinta. Postojala je i legenda o tome kako je Heraklo, koristeći se tom vještinom, savladao Nemejskog lava, mitsko čudovište.

Za razliku od boksa, u pankrationu se nisu rabile rukavice ili povezi preko ruku te nisu postojala tehnička pravila. Udaralo se rukama, nogama, laktovima, koljenima i prstima, a bili su dozvoljeni gotovo svi zahvati. Zabranjeno je bilo jedino udaranje ili ubadanje u oči te griženje protivnika, iako valja napomenuti da su se neki udarci poput probadanja trbuha rukom smatrali nečasnima.

Pročitajte više na povijest.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: pixabay.com

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close